X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Popescu: Problema transnistreană trebuie rezolvată doar pe cale pașnică

14 feb. 2023,, 11:19   Politică
2734 1

Șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a discutat cu președintele OSCE, Bujar Osmani, despre soluționarea problemei transnistrene, transmite realitatea.

Oficialul străin afirmă să trebuie continuate discuțiile între negociatorii principali, în condițiile cînd, din cauza războiului din Ucraina, nu pot fi continuate discuțiile „5+2”.

Popescu a punctat că, din perspectiva Republicii Moldova, OSCE are rol important pentru reglementarea pașnică a problemei transnistrene. Conform lui, obiectivul final este retragerea trupelor și armamentelor rusești.

„Din perspectiva Republicii Moldova, OSCE a jucat un rol important pentru menținea reglementării în albia pașnică, pentru consolidarea democrației în Republicii Moldova. În condițiile actuale, din cauza războiului, negocierile de reglementare în formatul 5+2 nu sînt posibile, dar depunem efortul pentru a continua dialogul cu autorităților separatiste, pentru toți cei care se află pe teritoriul țării noastre. Facem ce este necesar pentru a menține dialogul și stabilitatea. Am reconfirmat atașamentul față de obiectivele noastre pe plan intern și extern, reintegrarea pașnică, prin dialog, prin diplomație, astfel încît Republica Moldova să recapete suveranitate și integritate. Obiectivul nostru este să ajungem la o situație în care Federația Rusă să își retragă trupele și armamentul. Metoda de atingere a acestui obiectiv este exclusiv pașnică”, a spus Popescu, cu referire la soluționarea conflictului transnistrean.

La rîndul său, președintele în exercițiu al OSCE a reiterat sprijinul organizației pentru consolidarea democrației în Republica Moldova. În opinia sa, problema transnistreană trebuie rezolvată doar pe cale pașnică, iar stînga Nistrului are nevoie de un statut special.


„Procesul de reglementare transnistreană este prioritate pentru președinția noastră. Scopul este rezolvare pașnică și sustenabilă. Orice soluție trebuie să fie bazate pe suveranitate și integritate, în frontiere recunoscute internațional, cu statul special pentru Transnistria. Formatul 5+2 este suspendat, dar este unicul agreat reciproc. Credem că trebuie să continue discuțiile între negociatorii principali”, a declarat Bujar Osmani, președintele OSCE în exercițiu.

Șeful OSCE se află într-o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 13-14 februarie. După ce a fost primit de Nicu Popescu, acesta urmează să aibă întrevedere cu președinta Maia Sandu și să meargă la Bender, unde va discuta cu liderul separatist Vadim Krasnoselski.

0
5
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?