Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Popescu: „Împreună cu toate statele participante, luăm securitatea foarte în serios”

15 mai. 2023,, 08:00   Politică
2781 0

Toate țările participante la Summitul Comunității Politice Europene vor contribui la asigurarea securității Republicii Moldova pe 1 iunie, spune ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Întrebat despre posibile provocări ce ar putea descuraja unii lideri europeni să participe la Summit, ministrul a menționat existența diferitor scenarii atît pozitive, cît și negative.

Însă, a subliniat că, indiferent de așteptări și analize, cei din structurile de forță trebuie să fie pregătiți să facă față oricărei situații, asigurînd securitatea în toate domeniile - aerian, terestru, fluvial și cibernetic. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 11 mai a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Există diferite scenarii. Noi ca Guvern, ca echipă care organizează acest Summit, sîntem obligați să avem scenarii pozitive și negative. De aceea, putem sau nu putem să ne așteptăm la provocări, nu știu sau știu, dar nu este cazul să discutăm, pentru că eu și toți colegii din structurile de forță sîntem obligați să fie pregătiți pe tot spectrul de scenarii pozitive sau negative, indiferent de așteptările și analiza noastră”, a spus Nicu Popescu.

Vicepremierul a mai precizat că pe 1 iunie, nu putem vorbi doar despre securitatea în Moldova, ci despre securitatea europeană.


„În această criză, acest context de război, Republica Moldova nu este singură și nu va fi singură, inclusiv în ziua Summitului. Se includ practic toți partenerii pentru a ne asigura că acest Summit decurge bine inclusiv din perspectiva securității și lucrăm de foarte mult timp cu parteneri cu capacități foarte serioase în domeniul securității și apărării, pentru că în special în acea zi, noi nu putem vorbi doar de securitatea Republicii Moldova sau de securitatea orașului Chișinău, noi vorbim de securitatea europeană inclusiv pe teritoriul nostru și pe tot spectrul de riscuri. Lucrăm împreună cu partenerii noștri pentru a ne asigura că și acea zi va decurge ca orice altă zi normală din perspectiva securității noastre”, a menționat Popescu.

„Toate țările vor asigura securitatea Republicii Moldova, spațiul aerian va fi sigur și terestru, fluvial, și cibernetic. Lucrăm cu toții ca să asigurăm un grad de securitate sporit pentru toți participanții și vreau să fim cu toții conștienți de faptul că, totuși, avem liderii ai unor puteri nucleare care se vor afla pe teritoriul nostru, liderii unor mari puteri regionale: Franța, Marea Britanie, Turcia, Germania. sînt state care își au propria securitate foarte serios și noi, împreună cu toate statele participante, luăm securitatea foarte în serios”, a punctat ministrul.

Reamintim că pe 1 iunie, la Chișinău, sînt așteptați aproximativ 50 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii întruniți la Chișinău vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

Comunitatea Politică Europeană a fost creată în 2022, la inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron.

4
1
0
1
17

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?