X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4037

Popescu, despre tentativa de destabilizare: R.Moldova s-a pregătit pentru întreg spectrul de scenarii

14 feb. 2023,, 12:13   Politică
2385 2

R.Moldova este alertă la riscurile din regiune și e pregătită pentru întregul spectru de scenarii, declară șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, cu referire la informațiile confirmate oficial privind pregătirea de către Moscova a unor scenarii de destabilizare a situației politice din R.Moldova. Popescu a subliniat că situația este complicată, dar nu există motive pentru panică.

„R.Moldova s-a pregătit pentru întreg spectru de scenarii. Din păcate, trebuie să constatăm că R.Moldova se află în zonă geografică periculoasă, a trecut prin multe moment dificile. Riscurile denunțate de doamna președintă, tentative de destabilizare, de provocare a violențelor, inclusiv coordonate din exterior, este un tip de riscuri de care am fost conștienți. sîntem pregătiți de un anumit spectru de scenarii. Situația este calmă. Autoritățile, instituțiile își fac bine jobul. Au făcut față riscurilor în ultimul an. sîntem alerți, nu există motiv de panică, dar situația este complicată”, a declarat Nicu Popescu în conferința comună susținută cu președintele în exercițiu al OSCE Bujar Osmani, transmite moldova1.

Ministrul de externe al Macedoniei de Nord, care este președinte în exercițiu al OSCE a promis că va sprijini R.Moldova și a făcut apel la statele membre ale organizației să consolideze principiile OSCE.

„Chem toate țările participante să consolideze principiile OSCE, vom sprijini R.Moldova în limitele mandatului nostru”, a declarat Osmani.

Oficialul OSCE a menționat că va discuta acest subiect cu președinta Maia Sandu, reiterînd sprijinul OSCE pentru R.Moldova în depășirea provocărilor survenite în urma războiului și în soluționarea conflictului transnistrean.


Planul Rusiei pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști, care să întreprindă atacuri asupra edificiilor statului și luare de ostatici, scopul final acestor acțiuni fiind înlăturarea actualei puteri proeuropene de la Chișinău, a declarat, luni, președintele Maia Sandu în cadrul unui briefing.

Maia Sandu a cerut instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență, iar Parlamentului – să adopte legile ce le vor oferi SIS și Procuraturii instrumentele necesare în combaterea amenințărilor la securitatea țării.

Rusia respinge declarațiile președintei Maia Sandu despre un eventual plan al Kremlinului de destabilizare a situației de la Chișinău. „Astfel de afirmații sînt nefondate și construite în spiritul tehnicilor clasice care sînt adesea folosite de Statele Unite, alte țări occidentale și Ucraina”, se arată în comunicatul ministerului rus de externe.

4
0
0
0
23

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?