Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Politolog: "Lipsa de rezultate pe mai multe segmente a executivului știrbesc din imaginea președintei Sandu"

1 dec. 2023,, 13:00   Politică
5941 1

Cea mai mare problemă a mandatului președintelui Maia Sandu este că în cei trei ani de activitate nu s-a reușit îmbunătățirea calității vieții oamenilor.

Opinia aparține analistului politic Ion Tăbîrță, care a precizat că acest obiectiv i-a revenit în primul rînd executivului, însă echipa PAS a eșuat în realizarea lui, fapt ce a avut un impact negativ asupra imaginii Președinției.

"Cea mai mare problemă a mandatului ei că nu s-a îmbunătățit calitatea de viață a oamenilor sau nivelul economic nu a crescut, or odată ce ar spori nivelul economic, s-ar diminua foarte mult din numărul celor care sînt eurosceptici, pentru că noi dacă ne-am uitat la profilul celor eurosceptici, vorbim or de rusolingvi, or de o anumită categorie social-economică vulnerabilă. Anume pe aceștia îi folosește în mod cinic politicieni ca Șor. Probabil asta i se va imputa cel mai multe dnei Sandu (lipsa creșterii economice - n.r.) cînd va veni în fața cetățenilor la anul, dacă va veni să solicite un nou mandat. Unii ar spunea chiar că a scăzut nivelul de trai al populației, pentru că inflația de anul trecut a avut un impact dureros, puternic simțit asupra cetățenilor. Cel mai grav a fost afectat cetățeanul cel sărac. Da, dna Sandu a promis foarte multe, a ridicat ștacheta și multe din cele promise nu țineau de atribuțiile șefului statului. Probabil s-a luat în calcul ca ea cînd vine la președinție ulterior să provoace anticipate și să fie ajutată de echipa sa de partid, or echipa de partid nu a ajutat-o și probabil aici este cea mai mare problemă. Asta nu are cum să nu se răsfrîngă asupra imaginii dumneaei", a declarat Ion Tăbîrță într-un interviu pentru Europa liberă.

Politologul recunoaște că executivul instituit de PAS a avut de înfruntat multiple crize. Cu toate astea, ele nu au fost gestionate în cel mai bun mod. Obiecții există și față de reforma justiției, care se derulează prea lent, spune analistul.

"Marea problemă a președintelui Sandu este politica internă, or aici ea are competențe limitate: Guvernul ar trebui să fie cel care livrează, Maia Sandu împreună cu PAS-ul, pe baza imaginii dnei Sandu, a ridicat foarte mult ștacheta la cetățeni, însă guvernul nu a livrat multe din cele promise. Da, avem explicația obiectivă a unor crize succesive, încă era criza pandemică, ulterior criza energetică și războiul, problemele de inflație însă cred că și Guvernul ar fi putut altfel să livreze. Lipsa de rezultate pe mai multe segmente a executivului cumva știrbesc din activitatea dnei președinte", a adăugat Tăbîrță.


Totuși, cele mai mari succese atribuite președintelui Maia Sandu și care nu pot fi puse la îndoială sînt cele obținute pe plan extern, spune politologul.

"În mod evident pe plan extern și aici mergem la prevederile constituționale, totuși președintele are puteri executive limitate, ea are compentețe sau prerogative constituționale în domeniul de securitate și de politică externă, or, trebuie să recunoaștem, la nivel internațional R.Moldova are o imagine foarte bună și ea se datorează dnei președinte Sandu. Lucrul cel mai important pe care l-a făcut este desigur această deschidere extraordinară, dumneaei a deschis foarte multe uși, pe care au intrat ulterior și cei de la Guvern", a menționat Tăbîrță.

Menționăm că la 15 noiembrie, s-au împlinit trei ani de cînd Maia Sandu a cîștigat alegerile prezidențiale.

15
2
0
3
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?