Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Politolog: Guvernarea reduce presiunea asupra lui Stoianoglo

10 dec. 2021,, 08:45   Politică
3420 7

Analistul politic Dionis Cenușă susține referitor la eliberarea PG suspendat, Stoianoglo, „că politicul de la Chișinău s-a calmat și a amînat sau încetinit presiunea politică indirectă”. „Ar fi ciudat ca procurorul suspendat să fie sub arest la domiciliu în condiții discutabile, în timp ce președinta Sandu/PAS și susținătorii lor declară la forurile internaționale, de la Washington și Bruxelles, că ar clădi statul de drept în Moldova”, declară acesta.

„Așadar, așa cum era de așteptat Procurorul suspendat Stoianoglo a fost eliberat din arest la domiciliu. Evident, că acesta nu va fugi din țară cum unele voci spuneau anterior, aruncînd în public tot felul de speculații, ca să justifice acțiunile Consiliului Procurorilor, influențat politic prin membrii guvernării, inclusiv proaspăt demisa ombudsman.

Atît procurorii și cît judecătorii (cazul lui Stoianoglo, excluderea lui Tauber), de frică de viitoarea evaluare a persoanelor din sistemul judiciar, acționează la semnalele politice lansate de PAS/Sandu. Nici nu trebuie ca guvernanții să sune pe cineva; semnalele se transmit atunci cînd guvernarea promite să scoată din sistem pe cei „pătați”. Cum mulți înțeleg că procesul de evaluare riscă să fie politizat, cei din sistem vor să se asigure că nu nimerea în vizorul politicului.

Pot doar presupune că în contextul agendei externe, politicul de la Chișinău s-a calmat și a amînat sau încetinit presiunea politică indirectă. Ar fi ciudat ca procurorul suspendat să fie sub arest la domiciliu în condiții discutabile, în timp ce președinta Sandu/PAS și susținătorii lor declară la forurile internaționale (Washington, Bruxelles) că ar clădi statul de drept în Moldova.

Că sînt aceste evenimente conectate sau nu este greu de spus, dar ele în mod surprinzător coincid. De la „terapie de șoc” sistemică, guvernarea pare să meargă pe acțiuni mai targetate și sectoriale”, a comentat Cenușă.


2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?