Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Politicienii, ieșiți din ONG-uri și protejați ai Occidentului, sînt gata să pornească un conflict pe Nistru. Declarație

17 iun. 2021,, 14:45   Politică
3365 9

Unii experți și analiști consideră că amenințarea "dezghețării" conflictului transnistrean este în creștere. Această idee poate fi urmărită în raportul Organizației pentru Drepturile Omului Promo-LEX "Statutul forțelor de menținere a păcii în dreptul internațional: cazul Republicii Moldova". În apelul său, NATO cere Rusiei să "participe constructiv la procesul de reglementare transnistreană".

La rândul său, Duma de stat a Federației Ruse pregătește o declarație privind situația din Transnistria și disponibilitatea de a-și proteja cetățenii. Deputatul Parlamentului Republicii Moldova din partea PSRM, Nicolae Pascaru, și-a exprimat punctul de vedere cu privire la situația din Transnistria pentru eNews.

"La nivel mondial există o confruntare serioasă între SUA-Rusia-China. Și acest lucru cu siguranță duce la apariția unor fisuri acolo unde există conflicte înghețate. În cazul nostru-Transnistria. NATO a cerut din nou Rusiei "să participe constructiv la procesul de reglementare transnistreană și să-și retragă trupele din Transnistria". "Dar Alianța este un proiect american care a fost creat pentru a proteja Europa. Și după prăbușirea URSS, el a trecut activ de la rezolvarea sarcinilor de menținere a păcii la cele militare. Nu și-a ținut promisiunea de a nu-și extinde granițele și s-a apropiat foarte mult de granițele Rusiei".

În ultimii ani, nu fără participarea NATO, au avut loc evenimente bine cunoscute în Georgia, are loc un război regional în Ucraina. Ceva similar poate începe în Moldova. Cu ajutorul NATO, politicienii moldoveni, ieșiți din ONG-uri și protejați ai Occidentului, sînt gata să declanșeze un conflict pe Nistru. Pascaru a reamintit că de 30 de ani în Transnistria este pace.

"Iar forțele de dreapta, care se grăbesc acum la putere, doresc o confruntare. Și putem ajunge cu ușurință la scenariul militar. RMN este un punct dureros a Rusiei. Pe site-ul Dumei de stat a Federației Ruse a fost înregistrat un proiect de lege "cu privire la planurile și acțiunile Republicii Moldova și Ucrainei care conduc la întreruperea reglementării conflictului transnistrean și la măsurile de susținere a cetățenilor ruși și compatrioților ruși din Transnistria". Deputații ruși sînt îngrijorați de situația complicată din jurul Transnistriei, care afectează în mod direct drepturile și interesele cetățenilor ruși care trăiesc acolo și reprezintă o amenințare la adresa securității și bunăstării lor". "Locuitorii și politicienii din Moldova nu sînt indiferenți față de situația din Transnistria. Și trebuie să rezolvăm singuri această problemă. Chișinăul și Tiraspolul, ascultând de Vest și de Est, nu trebuie să uite că Moldova este o țară neutră și va lua decizii fără cizma NATO, fără atacul la suveranitatea sa".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?