X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Platforma DA: Reintegrarea teritorială a R.Moldova nu este considerată drept o prioritate națională

21 iul. 2022,, 12:36   Politică
2027 0

Platforma DA a emis o declarație de presă cu prilejul marcării a 30 de ani de la semnarea Acordului moldo-rus din 1992 privind încetarea focului la Nistru.

În context, formațiunea precizează că soluția federalizării Republicii Moldova este una periculoasă și poate contribui la dezintegrarea teritorială.

Platforma DA consideră că cea mai viabilă soluție legată de problema transnistreană este acordarea unei largi autonomii regiunii transnistrene, se arată în declarație.

"În contextul împlinirii a 30 de ani de la semnarea Acordului privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992, Platforma DA își exprimă întîi de toate recunoștința față de cei care și-au pierdut viața apărîndu-și țara, față de veteranii războiului de pe Nistru pentru sacrificiul imens pus pe altarul apărării Independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova", se menționează în declarație.

De asemenea, Platforma DA solicită consolidarea Biroului politici de reintegrare, care trebuie să devină o instituție solidă cu împuterniciri și funcții mult mai largi decît în prezent, cînd are doar un statut de Direcţie generală în cadrul Cancelariei de Stat.


Membrii formațiunii și-au exprimat regretul în legătură cu faptul că subiectul reintegrării teritoriale a Republicii Moldova nu a ajuns să fie o prioritate națională pentru conducerea de vîrf a țării, în diverse perioade de guvernare.

"Chiar și la o distanță istorică de 30 de ani, trebuie să constatăm că subiectul reintegrării teritoriale a Republicii Moldova nu este considerat drept o prioritate națională, fiind deseori ignorat la cel mai înalt nivel. Anume prin aceasta se explică faptul că nu există o strategie coerentă la nivel național și viziune comună din partea clasei politice în ceea privește rezolvarea conflictului, iar acțiunele autorităților publice centrale pe parcursul mai multor ani sunt inconsistente şi fără un rezultat palpabil".

Platforma DA mai atenționează că pe fundalul lipsei de viziune la nivel de stat, în ultimele decenii, grupurile de interes din dreapta și din stînga Nistrului, au creat "un paradis" pentru spălarea banilor, evaziune fiscală și contrabandă.

Într-un final, formațiunea subliniază că soluționarea conflictului transnistrean trebuie să aibă loc în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în strictă conformitate cu normele dreptului internaţional, o soluţie fiind acordarea unei largi autonomii regiunii transnistrene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?