Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Pascaru: Societatea și partidele politice trebuie să se concentreze în jurul ideii naționale moldovenești

25 oct. 2023,, 14:00   Politică
2095 0

Societatea moldovenească, dar și partidele politice de la noi din țară trebuie să își concentreze eforturile în jurul ideii naționale moldovenești, dar nu să se hrănească cu iluzii deșarte semănate de România și alte state Europene.

Declarația aparține analistului politic Nicolae Pascaru și a fost făcută în contextul faptului că senatul României a adoptat, luni, propunerea legislativă prin care se înființează Institutul pentru Sprijinirea Integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, pe perioada negocierilor de aderare.

”Noi vedem intenția României de a crea această instituție de ajutorarea a Republicii Moldova pentru problema integrării europene însă ceea ce trebuie noi să înțelegem este faptul că integrarea europeană nu depinde de jocul intern al politicienilor moldoveni și români, dar de situația geopolitică din regiune. Acest proces este unul foarte complicat. Noi vedem exemplul Turciei care de fapt este candidată la aderarea în UE de foarte mulți ani, subiect la care politicienii turci fac referință deja cu umor. De fapt, prin crearea de astfel de instituții se urmăresc scopurile personale ale statului român și anume sub pretextul integrării europene se încearcă atingerea unor scopuri personale. Să ne amintim de ultimele declarații ale premierului român, prin care el a declarat că România ar fi cointeresată în portul de la Giurgiulești, dar și de alte obiecte strategice din Republica Moldova. Sub pretextul integrării europene multe state s-au politicienii moldoveni întotdeauna au dus în eroare cetățenii și de fapt au făcut toate reformele în folosul lor”, a declarat Pascaru.

Acesta dă drept exemplu reforma procuraturii, care într-un final a dus la distrugerea sistemului financiar bancar al țării și la furtul miliardului.

”Actuala guvernare a făcut foarte multe greșeli inclusiv și în cazul lui Stoianoglo care a avut cîștig de cauză la CtEDO, dar și în închiderea canalelor de televiziune și a portalurilor de știri. Din păcate din nou se folosesc duble standarde, România la fel ca și alte țări europene vede Republica Moldova în cercul lor de influență și încearcă să capitalizeze unele proiecte pe teritoriul țării noastre. Pentru noi care am asistat la mai multe proiecte românești la noi în țară, care de fapt au fost anti-statale, ca de exemplu proiectul ”Românii de pretutindeni” care de fapt era angajat să asigure partidele politice și să iasă cu lozinci anti-Moldova de genul - ”Basarabia pămînt românesc” au fost niște proiecte îndreptate împotriva Constituție RM. Noi vedem institutul Român care de fapt se implică în sistemul educațional, promoveză românismul, promovează ideile naționale ale României care sînt străine intereselor naționale a Moldovei și care în prim plan pune nu reintegrarea țării cu Transnistria, dar inspiră ideea unirii cu România, ceea ce reprezintă de fapt distrugerea statului nostru și sabotarea proiectelor naționale. Niciodată, nici un proiect venit din afara țării nu va face poporul nostru mai fericit”, a mai spus analistul.


Totodată, Pascaru a menționat că politicienii trebuie să își concentreze forțele în jurul promovării ideii naționale.

”Din păcate noi vedem că mulți cetățeni pleacă din țară dar noi nu vedem proiecte concrete europene care să deschidă locuri de muncă la noi în țară, să ajute țăranii, să facă subsidii care ar motiva moldovenii să revină acasă, în schimb vin ajutoare europene de miliarde și miliarde de dolari care sînt duse ca pe vînt în diferite compensații sau proiecte mai puțin importante, în timp ce țara se îndatorează tot mai mult. Ar fi foarte bine ca societatea moldovenească și partidele politice să se concentreze anume în jurul ideii naționale moldovenești ca să facă cetățenii să fie mai asigurați la noi acasă, să avem locuri de muncă. Toate aceste reforme europene noi le-am văzut, precum mărirea vîrstei de pensionare care este o mare problemă pentru oamenii în vîrstă, pensiile mici care sînt la limita de supraviețuire și noi nu am văzut ca statul român să vină cu o inițiativă bună în sprijinul Republicii Moldova. Statul Român, tot ce poate să facă este să împartă la dreapta și la stînga cetățenia română și să își crească numărul cetățenilor. Toate aceste lucruri vor fi făcute în folosul României”, a spus Pascaru.

26
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?