Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

PAS nu va comenta deocamdată rezultatul din Găgăuzia

16 mai. 2023,, 09:15   Politică
2894 0

PAS va comenta rezultatul și legitimitatea alegerilor din UTA Găgăuzia abia după ce va exista o decizie finală privind validarea acestora.

O spune deputatul Radu Marian, potrivit căruia ar trebui să fie clarificate în mod riguros toate acuzațiile de nereguli, notează tv8.

„Referitor la alegerile care au avut loc pe UTAG. Democraţia înseamnă alegeri libere şi corecte, iar legitimitatea votului popular se află în legătură directă cu respectarea normelor şi procedurilor”, a spus Marian.

Deputatul susține că există nenumărate dovezi, inclusiv publicate în spațiul public de către organele de drept şi societatea civilă, care denotă cazuri de fraudă electorală, coruperea alegătorului și încălcări „grosolane” ale codului electoral, „care sînt incompatibile cu democrația”.

„PAS se va expune pe rezultatul şi legitimitatea scrutinului doar după ce vor fi clarificate toate aceste alegații și va exista o decizie finală pe validarea alegerilor”, a punctat Radu Marian.


Reamintim că candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, cîştigă cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia. Cel puțin asta indică datele preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală din regiune.

Evghenia Guțul a obţinut 27.376 de voturi - 52,39%, devansîndu-l pe candidatul susținut de PSRM, Grigorii Uzun, care a fost votat de 24.913 de alegători, adică 47,61% din electorat. Diferența dintre cei doi este de 2.463 de voturi.

54,56% a fost prezența la vot în al doilea tur de scrutin. Astfel, alegerile sînt considerate valabile.

Bașcanul este ales prin vot direct o dată la patru ani. Acesta devine automat membru al Guvernului.

1
2
1
0
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?