X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Parlamentul a numit un nou membru al Consiliului Superior al Procurorilor

3 feb. 2022,, 11:57   Politică
2355 0

Andrei Cebotari a fost numit membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din partea Parlamentului cu votul a 56 de deputați, informează noi.md

Candidatura lui Cebotari a stîrnit un val de discuții în parlament.

Deputatul BCS, Vlad Bătrîncea a criticat numirea unui reprezentant al societății civile în această funcție.

”Se repetă aceeași practică, de ce oamenii nu sînt aleși într-un cadru transparent? De ce a fost selectată din societatea civilă, dar care are partid politic? Nu știu de cînd, dar CSP este organul de administrare a Procuraturii, dar este un organ de auto-administrare și atunci cînd politic se intervine în CSP - cît putem tolera aceste jocuri cu instituțiile statului? Oare dumneavoastră nu puteți selecta un procuror de treabă, nu din ăla care îmblă cu mascații și îndeplinesc ordine politice? Soros, activitatea de finanțare a partidelor politice, orice experiență contează, dar astăzi avem nevoie de oameni profesioniști inclusiv în cadrul Procuraturii. Eu văd cel puțin un conflict de interese. Chiar așa de rău stați cu cadrele că acceptați un candidat propus de domnul Alaiba la funcția de membru al CSP? Rolul este de a veghea și a supraveghea respectarea legii”, a spus Bătrîncea.

La rîndul său, Olesea Stamate, președintele Comisiei Parlamentare Numiri și Imunități a menționat că în cazul numirii lui Andrei Cebotari a fost un concurs public.


”A fost un concurs public la care a putut depune oricine dosarul, a fost un interviu frumos cu răspunsuri sincere la întrebări și îl puteți vizualiza pe pagina parlamentului. Noi ne amintim cu au fost numiți anterior membrii CSP care ridicau mîina la comandă. Eu sînt sigură că domnul Cebotari nu va face acest lucru. Noi l-am găsit pe domnul Andrei Cebotari cu calități de integritate, verticalitate și independență. În CSP rolul societății civile este foarte important”, a spus Stamate.

Totodată, deputatul PAS, Dumitru Alaiba a cerut ca opoziția să respecte reprezentanții societății civile.

”Dragi colegi din opoziție încercați să aveți un limbaj mai respectuos față de societatea civilă care în timp cînd voi tremurați în fața lui Plahotniuc, stăteau în stradă și apărau drepturile omului”, a spus Alaiba.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?