X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4014

Părere: UE poarte o parte din vina pentru multe nelegiuiri din Moldova

5 feb. 2019,, 14:00   Politică
3837 6

Partenerii din Vest consideră Moldova o țară normală, o parte a Europei, o familie europeană care a nimerit într-o situație dificilă și pe care încearcă cu sinceritate să o ajute.

Dar, în același timp, unele fenomene din țara noastră rămîn de neîțeles pentru ei, iar pentru multe fenomene aceștia personal poartă vina, pentru că, la un moment dat, au închis ochii la multe lucruri, hotărînd să susține cu orice preț autoritățile pro-europene în confruntarea lor cu comuniștii, acționînd după bine-cunoscutul principiu: " El este un fiu de cățea, dar este fiul nostru de cățea!"

Această opinie a fost exprimată de fostul viceprim-ministru, fost ministru al economiei, Alexandru Muravschi, în cadrul emisiunii "Întrebarea principală cu Iulia Feodorova la postul NTV-Moldova", notează Noi.md.

Așa a răspuns el la întrebarea moderatoarei: Cine suntem noi în ochii partenerilor occidentali?

Alexandru Muravschi a spus că de 20 de ani lucrează cu diferiți occidentali: americani, britanici, germani, suedezi ș.a.


"Experții care vin aici nu sînt politicieni. Există o diferența vizibilă dintre oamenii care vin aici și lucrează aici și politica acestor mari țări, în special a americanilor", a declarat fostul viceprim-ministru, fost ministru al Economiei.

Potrivit lui, nu toți experții străini care lucrează în Moldova au cea mai înaltă calificare. "Calificarea unora dintre ei lasă mult de dorit, dar majoritatea sînt oameni instruiți și buni. Ei vin cu o dorință sinceră de a ajuta. Ei nu primesc doar un salariu mare. Noi desfășurăm o mulțime de ședințe, ne gîndim împreună cu ei, spre exemplu, cum să asigurăm cu apă o anumită regiune, cum să aibă oamenii acces la servicii de calitate, să aibă un drum mai bun etc.“, a declarat Alexandru Muravschi.

"Ei ne consideră o țară normală, în sensul că facem parte din Europa, din familia europenă, care a nimerit într-o situație dificilă. Dar, în același timp, multe lucruri sînt ciudate și de neînțeles pentru ei. De exemplu, dacă vorbim despre reprezentanții țărilor norice, finlandezii, suedezii, norvegienii, ei nici măcar nu știu ce este corupția. Ei nu cunosc acest cuvînt. La ei nu există un asemenea fenomen. Prin urmare, lucrurile pe care le avem noi, nu sunt clare pentru ei ", a declarat fostul viceprim-ministru, fost ministru al Economiei.

Potrivit lui Muravschi, dacă e să vorbim despre politica Uniunii Europene și actuala înărutățire a relațiilor UE cu Moldova, atunci, într-o oarecare măsură, vina este și a europenilor.

"În perioada 2009-2014, tot ce au spus ei că ar trebui să facă țara din punct de vedere strategic - a fost absolut corect. Pe de altă parte, există întrebări despre cum ar fi trebuit să facem toate acestea din punct de vedere al mecanismelor, tehnic, în ce măsură s-a ținut cont de specificul țării noastre? Pentru mine, vina lor constă în faptul că multe lucruri care au început să se întîmple în Moldova în anii 2009, cu aceeași corupție, cu acelaș miliard furat, cumetrism, toate acestea erau vizibile, cunoscute, însă funcționa vechiul principiu al occidentalilor care a fost aplicat în legătură cu dictatorul Somoza:"Somoza poate și este un fiu de cățea, dar este fiul nostru de cățea", a spus Alexandru Muravschi.

El a subliniat faptul că, în pofida faptului că, începînd cu 2005, Partidul Comunist a făcut destul de multe pentru Integrarea Europeană a Moldovei, percepția psihologică: "Oricine altcineva numai nu comuniștii" și-a jucat bine rolul. Acest lucru a dus la faptul că europenii pur și simplu au închis ochii la multe lucruri.

"Ei au spus, fie. Principalul e că acești tipi sînt pro-europeni, sînt ai noștri. Trebuie să-i susținem, iar apoi ei se vor schimba. Și cînd acest balon pe care îl umflau s-a spart și a apărut furtul miliardului, europenii au început să se îngrijoreze și să spună că "trebuie de făcut ceva, de altfel o să avem necazuri împreună cu ei".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?