Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Opoziția despre deschiderea negocierilor de aderare la UE: „E o decizie geopolitică”

16 dec. 2023,, 18:20   Politică
3975 1

Spre deosebire de guvernare, opoziția privește mai reticent alinierea Moldovei la startul negocierilor de aderare.

Comuniștii dar și socialiștii admit că votul de la Bruxelles este un succes, doar că, în viziunea lor, PAS nu are nicio atribuție. Opoziția susține că e prea devreme să ne bucurăm, deoarece negocierile de aderare la UE ar putea dura ani buni. De cealaltă parte, deputații PAS spun că, acum, obiectivul integrării pînă în 2030 pare și mai realist, notează Noi.md cu referire la tv8.

„Sigur este o decizie importantă pentru Republica Moldova, o realizare, dar înțelegem că acest proces, acest rezultat nu se datorează reformelor realizate de cei din Republica Moldova, nu se datorează îmbunătățirii situației din țară. E o decizie geopolitică, luată într-un anumit context, datorită evenimentelor dramatice din Ucraina, înțelegem că e un mare avînd de încredere, dar dacă Republica Moldova nu va implementa reforme și nu va dezvolta propria țară, cred că o să rămînem candidați”, a spus deputatul BCS Vlad Batrîncea.

În același timp, deputații BCS spun că începerea negocierilor nu este un motiv de bucurie, pentru că nu se știe cît vor dura acestea.

„Pentru mine este important ce o să urmeze, adică pentru toți este important cîți ani acest proces de negocieri o să dureze cu Republica Moldova, pentru că asta este o etapă de începere a discuțiilor, asta ca și cum ne dau voie să ne apropiem de poartă, dar nu ne dau voie nici în ogradă și nici în casă”, a spus deputatul BCS Grigore Novac.


Și dacă opoziția încearcă să minimizeze cît mai mult importanța deciziei de ieri a Consiliului European, membrii partidului de guvernare spun că este un eveniment istoric, mai ales că estimările înaintea summitului înclinau mai mult spre un verdict negativ.

„La un moment dat, la primele mesaje, am zis: „Doamne, dă să mai verificăm o dată, e prea frumos să credem deodată, dă să mai verificăm. Este foarte mult de lucru, dar vorba aia, noi de lucru nu ne temem, important e că noi am obținut această decizie istorică. Avem echipele pregătite? Avem și o să avem și unde nu avem, o să găsim și o să instruim. Dacă nu avem de la noi, o să găsim din afară.”, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Deputații PAS sînt foarte optimiști și spun că demararea negocierilor de aderare pune bazele unui proces de muncă îndelungat, care în 2030 se va solda cu integrarea țării noastre în Uniunea Europeană.

„Eu cred că este cea mai importantă decizie de la independență încoace, e o decizie care ne responsabilizează, ne arată drumul, încotro mergem ca țară, spre Uniunea Europeană, asta este destinația noastră, ne-am luat avîntul, dar trebuie să conștientizeze toți că ne așteaptă un drum complicat de reforme și schimbări”, a spus deputatul PAS, Radu Marian.

„Cel mai mult de lucru este la aducerea Europei în Republica Moldova, ce ține de mentalitate, infrastructură, corectitudine, calitatea serviciilor, a justiției. Vedeți realist scenariul ca pînă în 2030 să fim parte a Uniunii Europene? Da, pînă în 2030 e foarte mult de lucru și dacă muncești sustenabil, zi de zi, e un obiectiv foarte realist ” , a spus deputatul PAS Adrian Belîi.

Pe lîngă începerea negocierilor de aderare cu țara noastră și cu Ucraina, Consiliul European a decis, de asemenea, să ofere statut de candidat Georgiei și să deschidă negocierile cu Bosnia și Herțegovina.

8
3
0
2
26

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?