Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Olesea Stamate confirmă că diploma de studii a Veronicăi Dragalin a fost echivalată post factum

20 iul. 2023,, 11:13   Politică
3480 0

Președintele Comisiei juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, consideră că nu este nevoie de o cercetare suplimentară în cazul diplomei șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Asta deoarece, spune ea, Ministerul Educației, i-a echivalat studiile, chiar dacă post factum, adică după ce a trecuse deja concursul. Declarațiile au fost făcute la emisiunea Moldova LIVE de la Exclusiv TV.

„Din cîte înțeleg eu, Ministerul Educației a făcut echivalea diplomei. Și dacă echivalarea respectivă a fost suficientă, eu nu am văzut-o, atunci nu cred că este cazul să mai facă anumite cercetări suplimentare. Dacă în legea se scrie că diploma obținută, criterii sînt clare – studii de licență în drept. Dacă se scrie undeva în legea că studiile de licență de peste hotare obligatoriu trebuie să fie echivalate în Republica Moldova, atunci lucrurile sînt foarte clare. Dar eu nu am văzut așa reglementări”, a spus Olesea Stamate, transmite ziua.md.

În același timp, ea s-a arătat surprinsă că opiniile separate ale celor trei membri ai CSP au fost publicate abia peste un an și nu imediat.

„Eu cred că este pic ciudat că acele trei opinii separate au fost publicate acum, un an distanță după concurs. Ele puteau fi publicate imediat. Dacă sînt argumente juridice pentru nedesfășurarea acelui concurs sau solicitarea unor informații suplimentare, sau echivalarea înainte de etapă de concurs, atunci lucrurile trebuiau spuse foarte clar atunci, la etapa concursului”, a mai punctat Olesea Stamate.

Anterior, ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că actele de studii ale șefei Procuraturii Anticorupție vor fi verificate suplimentar. Scandalul în jurul diplomei Veronicăi Dragalin a apărut după ce au fost publicate opiniile separate a trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor, care atrăgeau atenția că aceasta nu are studii necesare pentru a deveni șefa PA. Potrivit lor, Dragalin și-a făcut studiile la chimie-biologie și deține doar un master în Drept, în timp ce legislația moldovenească solicită o licență în Drept pentru a pretinde la această funcție. Dragalin a fost numită în funcție în iunie 2022, pentru un mandat de cinci ani, în urma unui concurs public.

1
1
0
1
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?