X 
Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4015

Notara lui Plahotniuc a cerut strămutarea dosarului de la Judecătoria Ciocana la o altă instanță

8 feb. 2022,, 11:43   Politică
5026 0

Olga Bondarciuc, notara cunoscută pentru legalizarea mai multor contracte care implică companii și persoane din anturajul fostului lider PDM Vlad Plahotniuc, anunțată în căutare internațională și care a solicitat azil politic în Belgia, a cerut strămutarea judecării ordonanței de punere sub învinuire, din data de 8 aprilie 2021, de la Judecătoria Ciocana la o altă instanță egală în grad.

La 25 ianuarie 2022, avocatul Olgăi Bondarciuc, Alexandru Tonu, a înaintat cerere privind strămutarea judecării plîngerii depuse de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, la o altă instanță egală în grad, transmite Noi.md cu referire la replicamedia.md.

În motivarea cererii, avocatul „notarei de casă” a lui Plahotniuc susține că judecătoarea Alina Gorceac a favorizat partea acuzării peste principiul egalității în drepturi și a contradictorialității, „fapt confirmat prin respingerea cererilor privind administrarea probelor și astfel a acționat într-o manieră care în mod obiectiv pun la îndoială obiectivitatea și nepărtinirea acestui judecător”.

„Prin aceste fapte sînt demonstrate îndoieli întemeiate și serioase cu privire la soluția pe care judecătorii urmează să o dea pe marginea altor eventuale cereri, dar și fondul plîngerii împotriva ordonanței de învinuire, inclusiv pe seama aprecierii anticipate. Au fost înaintate cereri de recuzare judecătorului menționat, care au fost respinse ca neîntemeiate de către judecătorul Rățoi Victor. Plîngerea împotriva ordonanței de punere sub învinuire din 08 aprilie 2021, emisă în cauza penală nr.2019978273, se află în procedură din 14 mai 2021, fiind depășit termenul de 10 zile stabilit de art.313 alin.(4) Cod de procedură penală”, se arată în cerera de strămutare depusă de avocatul Olgăi Bondarciuc.

Colegiul penal al CSJ a respins cererea de strămutare motivînd că „circumstanțele indicate în cerere nu cad sub incidența instituției strămutării judecării cauzei, avînd un caracter declarativ și lipsit de o susținere probantă”.


„Mai mult ca atît, esența motivelor invocate în cererea de strămutare cu privire la eventuala părtinire a judecătorului ce examinează plîngerea petiționarei, au fost deja apreciate de instanță, dispunîndu-se respingerea cererilor de recuzare, or, opinia subiectivă și neîntemeiată asupra activității unui judecător, nu justifică prin sine solicitarea privind strămutarea cauzei la o altă instanță”, se arată în încheierea emisă de CSJ.

Încheierea CSJ este irevocabilă.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?