Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Nicolae Pascaru: Moldova are nevoie ca statutul său neutru să fie respectat de toate statele

14 mar. 06:30   Politică
2825 0

Republica Moldova nu are nevoie de o misiune apărare a unei țări NATO pe teritoriul său, ea are nevoie ca statutul său neutru să fie respectat de toate statele.

Această opinie a fost exprimată de analistul politic, Nicolae Pascaru, în contextul declarațiilor făcute de președintele Franței, Emmanuel Macron, care a anunțat că în curînd în țara noastră va fi deschisă o misiune armată franceză.

”După ultimele declarații a președintelui Franței, Emmanuel Macron privind deschiderea unei misiuni de apărare pe teritoriul Republicii Moldova noi vedem că de fapt este ignorată o țară întreagă. Republica Moldova este o țară neutră, o țară care nu ne implicăm în blocurile militare, noi nu avem armată puternică, noi nu avem armament și nu avem ambiția de a lupta cu nici o țară. În ceea ce privește deschiderea unei misiuni de apărare a Franței, eu cred că acest lucru contravine Constituției Republicii Moldova. Acesta este un pas foarte serios care poate să aibă niște urmări grave pentru poporul Republicii Moldova”, a declarat Pascaru.

Totodată acesta spune țara noastră fiind o țară neutră, ar trebui să fie transformată într-o țară a păcii, dar nu într-un nou teritoriu de lupte.

”Poate cineva își dorește ca Republica Moldova să fie transformată într-un cîmp de luptă pentru interesele statelor mari, noi sîntem o țară mică, noi nu avem nici pretenții și nici dorința ca să acăpărăm alte state. Această guvernare este subjugată și condusă de Occident care își face jocul. În loc să ducă o diplomație cu toate părțile și să transforme Moldova într-o țară pentru negocierea păcii, ei încearcă să facă din țara noastră un poligon de luptă. Acest lucru nu trebuie permis, trebuie de protestat și de făcut tot posibilul ca țara noastră să devină un teritoriu al păcii. Economia Moldovei este foarte slabă, iar un eventual conflict militar ar distruge pur și simplu țara”, a mai spus Pascaru.


Amintim că, după vizita Maiei Sandu la Paris în martie 2024, presa a relatat că Emmanuel Macron a anunțat deschiderea unei misiuni permanente de apărare la Chișinău, care va începe să funcționeze în cîteva luni. La rîndul său, ministrul Apărării, Anatol Nosatîi, consideră că a existat o neînțelegere la traducerea discursului liderului de la Paris.

Ministrul a precizat că misiunea militară franceză care urmează să sosească la Chișinău este limitată la o singură persoană, care va fi un atașat militar.

Potrivit oficialului, acordul de apărare semnat recent cu Franța nu prevede că Parisul va trimite soldați pentru a ne ajuta în cazul unui atac împotriva Moldovei.

36
1
0
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?