X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

NATO va extinde asistența militară pentru Moldova și Georgia

15 feb. 2023,, 18:30   Politică
3543 1

Miniștrii apărării NATO au convenit asupra extinderii asistenței militare pentru Georgia și Moldova.

Acest lucru a fost declarat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o conferință de presă de miercuri, după întîlnirea miniștrilor apărării NATO de la Bruxelles.

"Miniștrii au discutat despre angajamentul nostru față de alți parteneri aflați în pericol, inclusiv Bosnia și Herțegovina, Georgia și Moldova. Și am convenit să ne promovăm sprijinul pentru a le spori capacitățile de apărare și rezistența", a spus el.

În cadrul întîlnirii, miniștrii apărării NATO au aprobat un nou concept pentru planificarea apărării NATO, care reflectă noi realități, amenințări și provocări.

Jens Stoltenberg a remarcat că țările NATO au crescut cu prioritate producția de muniție de calibru 155.


„Miniștrii au discutat problema deficitului de muniție și deja am început să o rezolvăm rapid în diferite capitale. Producția de muniție de artilerie de calibru 155 este deja în creștere, iar acest lucru ne permite să ne refacem simultan stocurile și să continuăm să sprijinim Ucraina”, a declarat secretarul general al NATO.

Potrivit lui Stoltenberg, miniștrii apărării din NATO vor lucra intens cu complexul militar-industrial pentru a crește producția de muniție.

„Miniștrii au discutat despre cum să creștem producția și să reumplem stocurile de arme și muniție. Aliații NATO oferă Ucrainei asistență fără precedent, în același timp, aceasta consumă o cantitate imensă de muniție și ne epuizează stocurile. Aliații au fost de acord, împreună cu industria de apărare, pentru a ne crește capacitatea de producție”, a spus el.

Potrivit Secretarului General NATO, alianța va consolida protecția infrastructurii subacvatice în legătură cu sabotajul pe Nord Stream.

"Miniștrii au discutat despre securitatea infrastructurii critice. Sabotajul Nord Stream ne-a amintit de vulnerabilitățile cu care ne confruntăm. Miniștrii au cerut autorităților militare NATO să ofere îndrumări cu privire la ceea ce putem face în continuare, inclusiv cooperarea și coordonarea cu sectorul privat. Și stabilim în Sediul NATO centrul de coordonare pentru protecția infrastructurii subacvatice”, a spus Stoltenberg.

Potrivit acestuia, centrul va fi condus de un ofițer militar german. „Va facilita coordonarea cu industria și va spori securitatea infrastructurii noastre subacvatice”, a adăugat el.

O decizie privind o nouă creștere a cheltuielilor militare NATO va fi luată la summitul din iulie.

„Miniștrii au discutat despre noi angajamente ale țărilor aliate de a crește cheltuielile militare după 2024, decizia urmînd să fie luată la summitul de la Vilnius (11-12 iulie 2023 – nota TASS). Țările NATO ar trebui să ia în considerare cifra de 2% din PIB ca nivel minim al cheltuielilor lor militare, și nu plafonul lor, așa cum a fost pînă acum”, a spus Stoltenberg.

0
0
0
0
21

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?