Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Natalia Gavrilița, despre majorarea salariilor miniștrilor

29 dec. 2022,, 07:29   Politică
4211 2

Prim-ministra Natalia Gavrilița sare în apărarea subalternilor după ce opoziția a criticat miniștrii pentru majorarea substanțială a salariilor.

Șefa Guvernului spune că cei mai vocali critici s-au obișnuit să trăiască din salarii în plic, pe cînd Cabinetul de Miniștri are salarii oficiale, cu impozite plătite la stat, transmite tv8.md.

„Critică cei care practică salariile plic, noi nu practicăm salariul în plic și miniștrii au responsabilitate enormă asupra unor sectoare trebuie să primească un salariu decent. La moment avem o diferență mare față de secretarii de stat care primesc mai mult decît miniștri și această situație trebuie corectată”, a precizat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Miniștrii spun că muncesc din greu, iar ziua de muncă se întîmplă să fie și de 14 ore. Așa că merită și ei un salariu corelat cu efortul.

„Cred că este firesc ca și orice om să dorească un salariu mai mare pe meritul activității pe acre o desfășoară. Avînd în vedere că un ministru la ora șapte este în birou și merge acasă la ora nouă este firesc”.


„Această majorare eu sper că va face mai mulți tineri, mai mulți oameni din afara sistemului să regîndească decizia luată anterior și să vină să facă parte din această echipă, pentru că avem o agendă foarte complexă și ne propunem să modernizăm Ministerul Afacerilor Interne”.

„Eu cred că este în primul rînd o reglementare a funcțiilor. După cum cunoașteți atunci cînd s-a făcut legea de fapt a fost o diminuare a salariilor, dar cred că, corespunde cu atribuțiile și funcțiile care sunt exercitate. Atunci cînd a fost stabilit un salariu mai mic, în opinia mea nu a fost un lucru bine făcut”.

Ministrul Agriculturii este convins că în condițiile în care majorarea salariilor este pusă pe umerii celor care plătesc impozite la stat, demnitarii vor munci și ei pentru cetățeni și nu pentru cercuri înguste de interes.

„Eu am muncit și cu salariu mic și acum și cu salariu majorat”.

„Este vorba despre 13 salarii la 13 miniștri. Și atunci cînd este de comparat să-i dai unui ministru bani în sacoșă, în kuliok sau în plic și el evident îl servește pe ce care îi dă kuliok-ul este o atitudine, sau tu îi plătești un salariu demn și omul își servește Patria și poporul”.

Alții ne-au spus că ar fi gata să muncească și fără a fi remunerați:

„Eu personal pot să lucrez și fără salariu. Cînd am acceptat acest post m-am uitat pe conturile bancare, în portmoneu și am spus că un an poate doi rezist din ceea ce am agonisit pe durata vieții, dar lucru care nu se referă și la alții”.

Din 1 ianuarie, salariile miniștrilor vor crește de la 19 500 de lei, pînă la aproape 28 de mii de lei brut. Pentru comparație, lefurile bugetarilor vor crește din întîi ianuarie cu doar 1300 de lei, iar pensiile vor fi indexate, la întîi aprilie cu 14 la sută. La ședința Parlamentului de săptămîna trecută, deputatul Radu Marian a anunțat că președinta, premierul, dar și deputații renunță la sporul financiar de 1300 de lei, planificat pentru anul viitor.

1
0
0
0
36

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?