X 
Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4031

Moldova, Ucraina și Georgia au îndemnat UE să recunoască perspectiva lor europeană

16 dec. 2021,, 13:30   Politică
3065 11

Moldova, Ucraina și Georgia au îndemnat UE să susțină pașii lor spre integrarea europeană și să recunoască perspectiva europeană.

Acest lucru este menționat în declarația comună a statelor din "Trio-ul asociat" Moldova, Ucraina și Georgia. Aceștia au salutat Declarația comună a Summitului Parteneriatului Estic "Reconstrucție, sustenabilitate și reformă", publicată la Bruxelles, și prin aprobarea obiectivelor politice pe termen lung și a unei noi liste de priorități, își confirmă angajamentul ferm față de obiectivele strategice, ambițioase și de anvergură, bazate pe valori fundamentale comune, interese reciproce, pe proprietate și responsabilitate comună.

Statele "Trio-ului asociat" au subliniat cooperarea strînsă cu UE, inclusiv cu scopul de a "consolida statul de drept și de a promova reformele pentru a atinge respectarea criteriilor de la Copenhaga". "Am recunoscut necesitatea consolidării cooperării Trio-ului asociat cu UE pentru a consolida coordonarea dintre noi pe probleme de interes comun legate de promovarea integrării europene, inclusiv recunoașterea de către Uniunea Europeană a perspectivei europene a Trio-ului asociat", se arată în document.

În text se menționează, de asemenea, perspectiva extinderii cooperării sectoriale cu UE în diverse domenii, în special în ceea ce privește aspectele legate de tranzițiile "verzi" și digitale, conectivitatea, securitatea energetică, justiția și afacerile interne, comunicațiile strategice și asistența medicală. "Ne-am exprimat interesul pentru aprofundarea cooperării dintre țările Trio-ului cu UE cu scopul de a se integra în Piața Unică Digitală a UE, inclusiv prin participarea la programele UE Europa Digitală, Instrumentul European de comunicare, precum și reducerea tarifelor de roaming între UE și Trio-ul asociat", se arată în declarație.

Membrii" Trio-ului asociat " și-au exprimat disponibilitatea de a depune toate eforturile pentru a consolida cooperarea cu UE, inclusiv la un nivel înalt, pentru a consolida securitatea energetică europeană, utilizarea deplină a sistemelor existente de transport al gazelor, aplicarea deplină a legislației UE, sincronizarea rețelelor electrice și prevenirea utilizării energiei ca armă. În text se evidențiază, de asemenea, activitățile UE privind soluționarea conflictelor și procesele de consolidare a încrederii în regiunea Parteneriatului Estic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?