X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Moldova și Bulgaria aniversează 30 de ani de la inițierea relațiilor diplomatice

8 mar. 2022,, 16:15   Politică
2435 0

Republica Moldova și Bulgaria aniversează 30 de ani de la inițierea relațiilor diplomatice, ocazie cu care ministra afacerilor externe de la Sofia, Teodora Genchovska a venit într-o vizită oficială în țara noastră. În cadrul conferinței de presă, aceasta a anunțat că Bulgaria va sprijini eforturile de ajutorare a R. Moldova în vederea gestionării crizei refugiaților, precizînd că executivul de la Sofia ar urma să examineze posibilitatea de a oferi mai multe autocare în vederea îmbunătățirii serviciilor de transport de la frontieră, scrie agora.md.

„Astăzi am discutat despre situația regională, poziția noastră este o condamnare comună conflictului armat între Ucraina și Federația Rusă, pledăm pentru oprirea acestui război nejustificat și identificare relațiilor diplomatice, susținem suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Republica Moldova este o țară neutră, dar neutralitatea nu presupune să fim indiferenți”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Nicu Popescu.

Oficialul a declarat că de la începutul războiului din Ucraina, peste 230.000 de persoane au intrat în R. Moldova și peste 100.000 au rămas în țară, 40.000 dintre aceștia fiind minori.

„Prezența de secole a unei comunități bulgari pe teritoriul nostru a avut un impact semnificativ pentru societatea noastră. Este o punte de legătură între țările noastre, și între Moldova și UE”, a adăugat Popescu.

La rîndul său, ministra afacerilor externe a Bulgariei, Teodora Genchovska, a declarat că în urma discuțiilor cu șeful diplomației de la Chișinău, executivul de la Sofia urmează să examineze suplimentarea numărului de autocare destinate transportării refugiaților.


„Domnul ministru Popescu a sugerat că una din soluțiile eficiente ar fi utilizarea unui număr mare de autobuze care să transporte refugiații, această propunere urmează să fie examinată de consiliul de miniștri al Bulgariei, care va examina suplimentarea numărului de autocare.”, a menționat Genchovska.

A fost discutată și efectuarea unui schimb de experiență.

„Am discutat cu domnul Popescu, am vorbit despre consecințele acestor acțiuni militare care s-au desfășurat în raport cu Ucraina, dar și despre faptul că ministrul de externe al Bulgariei are o experiență valoroasă în gestionarea situațiilor de criză, în cadrul instituției fiind o celulă de criză care se ocupă de combaterea dezinformării, pe parcurs vom face un schimb de experiență cu ministerul de externe al R. Moldova”, a precizat oficialul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?