Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Moldova are șansa de a soluționa conflictul transnistrean. Opinie

16 feb. 2022,, 16:15   Politică
3452 5

Escaladarea tensiunii din Ucraina, amenințările cu ruinarea economică și instabilitatea socială în statul vecin reprezintă provocări destul de concrete pentru stabilitatea și securitatea în Moldova. Dar rezultatele discuțiilor purtate la Moscova între președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Olaf Scholz sînt încurajatoare și există schimbări spre implementarea "acordurilor de la Minsk" pentru soluționarea conflictului din Donbass, iar pentru Chișinău aceasta este acum o șansă de a examina posibilitatea soluționării propriului conflict transnistrean nerezolvat.

Această opinie a fost exprimată într-un comentariu pentru eNews de către directorul Centrului de analiză, cercetare și prognoză al Balkan-Centre, Serghei Manastîrlî, transmite Noi.md

El a menționat că întîlnirea și conferința de presă de la Moscova a președinților Rusiei și Germaniei au fost dedicate Ucrainei, tensiunii la granițele sale, soluționării conflictului armat din sud-estul țării și situației generale de securitate în partea europeană a continentului.

Toate aceste probleme sînt de o mare importanță pentru Moldova. Principalul risc a fost exprimat anterior într-un interviu de către șeful Serviciului de Securitate al Moldovei, Alexandru Esaulenco – este vorba despre valul de refugiați din regiunile centrale și de frontieră ale Ucrainei în cazul unui scenariu militar. Ulterior, problema refugiaților ucraineni a fost ridicată de oficialii români, polonezi, baltici și alți oficiali, ceea ce subliniază importanța acestei amenințări și amploarea presiunii asupra structurilor sociale ale acestor țări, care pot apărea în timpul escaladării în stadiul unui conflict deschis.

Politologul a subliniat că pentru o Moldovă instabilă din punct de vedere social, valul de refugiați care trebuie cazați, hrăniți, determinat statutul lor social și juridic, protejați, este în sine un dezastru.


"Desigur, Republica Moldova este departe de a fi destinația prioritară pentru fuga din Ucraina și majoritatea o vor considera doar un punct de tranzit pe drumul spre UE, dar povara însoțitoare asupra sistemelor sociale, de sănătate, de aplicare a legii și a altor sisteme de stat, chiar și într-o mică parte a acestui proces, va fi enormă. Dar la aceasta se vor adăuga inevitabil și problemele din alte sfere: economic, alimentar, financiar, energetic și altele. Toate acestea în contextul crizei energetice și socio-economice deja în curs de desfășurare, a creșterii accentuata a inflației, a sărăcirii rapide a populației locale. De aceea, conducerea Moldovei ar trebui să fie printre primii interesați de o soluționare diplomatică a acestei crize", a spus Serghei Manastîrli.

El crede că rezultatele conferinței de presă dintre Putin și Stolz sînt încurajatoare.
"Principala noutate, exprimată de cancelarul german, este faptul că Kievul a fost de acord să pregătească și să prezinte grupului Trilateral de negocieri în cel mai scurt timp, în cadrul formatului de negocieri, noile proiecte de legi și amendamente la legislația ucraineană actuală convenite în urmă cu mai bine de cinci ani. Aceasta este prima mișcare serioasă către punerea în aplicare a "acordurilor de la Minsk", pe care Moscova le-a cerut atît prin instrumente diplomatice, cît și prin demonstrarea mușchilor de fier la frontieră. Pentru Chișinău, aceasta este o șansă de a arunca o privire mai atentă asupra propriului său conflict transnistrean nerezolvat. Și poate vom ajunge la concluzia că nu este nevoie să amînăm această problemă, dar să găsim o soluție la problema transnistreană", a spus politologul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?