Transnistria stiri: 1436
Preşedintele stiri: 4041

Ministrul de Externe al Bulgariei se află în Republica Moldova

9 mar. 2022,, 07:23   Politică
2636 0

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a desfășurat o întrevedere cu ministra afacerilor externe a Bulgariei Teodora Genchovska.

Reuniunea a avut loc în contextul vizitei de lucru a oficialului bulgar în Republica Moldova, care vine să reconfirme caracterul avansat al relațiilor bilaterale moldo-bulgare și dorințacomună a celor două țări pentru consolidarea valorilor europene, a păcii și securității în regiune.

„Pledăm pentru oprirea acestui război nejustificat și continuăm să chemăm la dialog și la găsirea unor soluții pașnice” – a menționat vicepremierul Nicu Popescu.

Șeful diplomației de la Chișinău a accentuat faptul că în calitate de țară neutră, Republica Moldova continuă să ofere ajutor tuturor oamenilor refugiați din calea războiului. Totodată, ministrul de externe a informat omologul său că din momentul începerii războiului în Ucraina, Republica Moldova a primit peste 230 de mii de refugiați ucraineni, din care peste 100 de mii (inclusiv peste 40 mii de minori) au rămas la noi în țară.

În cadrul întrevederii a fost reiterat apelul privind necesitatea mobilizării unei asistențe financiare internaționale pentru a diminua presiunea economică asupra țării noastre. În context, oficialul moldovean amulțumit Guvernului Bulgariei pentru deschiderea de a susține Republica Moldova în acest efort umanitar, atât în plan bilateral, cât și în calitate de stat membru al Uniunii Europene. În timpul apropiat, Guvernul Bulgariei va examina posibilitatea de a suplimenta numărul de autocare care să transporte refugiații în Bulgaria.

„Am abordat cu omologul meu bulgar și depunerea cererii noastre de aderare la Uniunea Europeană, aspirațiile și alegerea noastră, a țării și a cetățenilor în toți acești ani fiind integrarea ireversibilă în spațiul european. Ne dorim apartenența la Uniunea Europeană, o Uniune a Păcii, Solidarității și Libertății. Sîntem interesați în aderarea cât mai rapidă a Republicii Moldova la familia țărilor europene dar înțelegem că avem multe teme pe acasă pe care trebuie să le realizăm. Vom lucra pentru a construi o țară mai puternică, mai rezilientă și care să devină un pol de stabilitate și dezvoltare în regiune și un partener de încredere.” – a adăugat ministrul Nicu Popescu.

Vicepremierul moldovean a menționat sprijinul Bulgariei pentru avansarea în procesul de aprobare a textului Agendei de Asociere cu UE, care va stabili prioritățile implementării Acordului de Asociere până în anul 2027. De asemenea, oficialul a comunicat că Republica Moldova mizează pe susținerea Bulgariei pentru adoptarea propunerii Comisiei Europene privind acordarea țării noastre a unui nou program de asistență macrofinanciară pentru anii 2022 – 2024 în valoare de până la 150 de milioane euro.

„Am menționat că prezența, de secole, a unei comunități bulgare pe teritoriul țării noastre a avut un impact semnificativ la consolidarea democrației noastre, dialogului inter-etnic și a prieteniei tradiționale între ambele state și popoare. În beneficiul cetățenilor ambelor țări, am convenit să avansăm pe subiectul încheierii unui acord care să prevadă reducerea taxelor la roaming.” – a spus șeful diplomației Republicii Moldova.

Pe final, ministrul Nicu Popescu a mulțumit omologului bulgar pentru discuțiile substanțiale, dar și pentru angajamentul și eforturile pentru susținerea proiectului european al țării noastre și și-a exprimat încrederea că Republica Moldova și Bulgaria vor continua dialogul benefic pentru ambele părți, pe potriva așteptărilor cetățenilor ambelor state.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?