X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ministerul rus de Externe: "Întoarcerea de 180 de grade a Moldovei către Rusia nu are niciun temei".

18 oct. 2023,, 17:45   Politică
3059 1

Scopul prevederilor antirusești din noua Strategie de Securitate Națională a Republicii Moldova este o încercare de a deplasa asupra Moscovei vina pentru incompetența managerială a autorităților republicii în ajunul alegerilor locale generale, iar întoarcerea de 180 de grade a Moldovei spre Rusia nu are niciun temei.

Ideea se conține în răspunsul purtătoarei de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, la o întrebare a presei cu privire la proiectul documentului în cauză.

"Este evident că scopul prevederilor antirusești din noua Strategie de Securitate Națională a Republicii Moldova este de a încerca să transfere vina pentru incompetența managerială a autorităților republicane către Rusia în ajunul viitoarelor alegeri locale generale din 5 noiembrie și de a justifica noile măsuri represive ale acestora împotriva libertății de exprimare și a disidenței", a declarat diplomatul. - Există, de asemenea, o dorință clară de a primi încă o porție de ajutor financiar din partea sponsorilor lor occidentali. Nu întîmplător documentul a apărut în pragul celei de-a IV-a reuniuni a "Platformei de susținere a Republicii Moldova", programată pentru 17 octombrie la Chișinău.

De fapt, a remarcat Zaharova, acest document nu conține nimic nou. "El reprezintă un set standard pentru actuala conducere moldovenească de acuzații neprobate la adresa Rusiei în toate păcatele de moarte. Printre acestea se numără 'subminarea ordinii constituționale', 'șantajul energetic', 'finanțarea ilegală' a unor 'grupuri criminale' și 'răspîndirea de dezinformări și minciuni'", a declarat purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe.

"Ca un panaceu pentru "amenințările hibride" enumerate, se propune creșterea finanțării pentru sectorul de apărare și securitate, intensificarea cooperării cu NATO și statele sale membre și extinderea instrumentelor de suprimare a libertății de exprimare și a opoziției", a subliniat diplomatul. - Toate aceste directive, motivate de poziția vădit rusofobă a conducerii țării, au fost exprimate în repetate rînduri de Chișinăul oficial anterior, iar în practică acesta a urmat un curs deschis antirusesc în ultimul an și jumătate. Acum, se pare, s-a decis să le fixeze doctrinar".


Zaharova a mai precizat că noua strategie de securitate națională a Republicii Moldova este menită să înlocuiască un document similar din 2011, care fixa necesitatea menținerii unor relații reciproc avantajoase și a stabilirii unui parteneriat strategic cu Rusia, precum și a dezvoltării potențialului constructiv al relațiilor bilaterale bazate pe principiile egalității suverane și respectului reciproc.

"O astfel de întoarcere la 180 de grade nu are niciun temei. Rusia a tratat întotdeauna cu mare respect interesele Republicii Moldova și ale poporului moldovean, de care ne leagă o istorie de un secol de relații constructive și de prietenie", a subliniat purtătoarea de cuvînt a Ministerului Afacerilor Externe.

De asemenea, ea și-a exprimat regretul că actuala conducere a Republicii Moldova, spre deosebire de cetățenii țării, se încăpățînează să nu recunoască faptul că o politică externă suverană, neutră și echilibrată este garanția securității naționale autentice a statului, a dezvoltării și prosperității.

46
3
0
2
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?