X 
Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Mesajul lui Mogherini și Hahn după invalidarea alegerilor. Ce solicită Chișinăului

27 iun. 2018,, 11:50   Politică
3867 3

Invalidarea alegerilor pentru funcția de primar al capitalei s-a produs într-un mod netransparent, iar în consecință locuitorii capitalei au fost privați de primarul lor ales în mod democratic, Andrei Năstase.

Despre aceasta se menționează într-o declarație publică emisă de șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, relatează Noi.md.

Potrivit celor doi oficiali, hotărîrea instanței de judecată cu privire la invalidarea scrutinului subminează încrederea poporului moldovenesc în instituțiile statului, în condițiile în care niciunul dintre participanții la procesul electoral nu a cerut anularea alegerilor.

„Un sistem judiciar independent, liber față de orice presiune politică, față de guvernare, care activează în mod transparent, precum credibil, alegerile transparente și incluzive, la toate nivelurile, sînt pilonii de bază ai democrației. Respectarea valorilor democratice și a statului de drept sînt, de asemenea, la baza relației dintre Uniunea Europeană și R. Moldova. Uniunea Europeană se așteaptă ca autoritățile moldovene să garanteze independența judiciară în conformitate cu angajamentele sale internaționale, ca fiind unul dintre principiile-cheie ale statului de drept, un element esențial al democrației, precum și cea mai importantă așteptare a cetățenilor moldoveni”, se arată în declarația semnată de Mogherini și Hahn.

Totodată, cei doi oficiali au cerut autorităților de la Chișinău să se asigure că voința alegătorilor exprimată în cadrul scrutinului din 3 iunie să fie respectată.


„Prin urmare, ne așteptăm ca autoritățile moldovene să ia măsurile corespunzătoare pentru a se asigura că rezultatele alegerilor pentru funcția de primar la Chișinău, recunoscute, de asemenea, de către observatorii naționali și internaționali, și care reflectă voința alegătorilor, să fie respectate”, se arată în declarație.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?