X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4039

Mass-media: Extinderea BRICS - "o înfrîngere personală pentru Ursula von der Leyen și Josep Borrell"

26 aug. 2023,, 02:00   Politică
3220 0

Extinderea BRICS, despre care s-a aflat în urma rezultatelor Summitului de la Johannesburg, este o înfrîngere personală pentru președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și șeful diplomației europene Josep Borrell.


O astfel de opinie a exprimat jurnalistul Ramon Shak într-un articol de autor publicat în ziarul german Berliner Zeitung.
Potrivit acestuia, "în curînd aproape jumătate din populația lumii, inclusiv unele economii cu cea mai rapidă creștere, se vor regăsi în această uniune cu adevărat globală”. În contextul aderării a șase noi membri la BRICS, criticile țărilor participante la summit împotriva ordinii bazate pe reguli promovate de Occident "simbolizează înfrîngerea personală a Ursulei von der Leyen și a lui Josep Borrell", crede jurnalistul. După cum remarcă Shak, principalul diplomat al UE, care încă percepe "Europa ca o grădină, iar restul lumii ca o junglă", ar trebui, în acest sens, "să conștientizeze că putere UE este limitată".


Jurnalistul crede, de asemenea, că "epoca în care Europa putea da ordine întregii lumi a trecut de mult". Potrivit estimărilor sale, "în instituțiile geopolitice din Hanoi, Vientiane și Phnom Penh, Uniunea Europeană nu mai este percepută ca un actor politic global independent, ci ca un realizator al intereselor Washingtonului”, Shak scrie, de asemenea, că demult era timpul ca țările comunității "să emancipeze față de Statele Unite în domeniul politicii externe și de apărare, pentru a corespunde noilor realități globale și alinierii puterilor".


Potrivit lui Shak, Summitul de unificare reprezintă un "punct de cotitură" în politica mondială. "În timp ce multe mass-media occidentale folosesc tot mai des termeni precum "întîlnirea țărilor în curs de dezvoltare", care probabil reflectă atitudinea neocolonială [a Occidentului față de țările BRICS] <...>, în Africa de Sud în aceste zile a fost scrisă istoria", notează autorul.


Summitul BRICS a avut loc în perioada 22-24 august la Johannesburg sub președinția Africii de Sud. Președintele sud-african Cyril Ramaposa a anunțat la conferința de presă finală că Argentina, Egipt, Iran, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Etiopia se vor alătura BRICS de la 1 ianuarie 2024. Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, a mai spus că liderii asociației au convenit asupra principiilor de bază, standardelor, criteriilor și procedurii de extindere a BRICS.



În același timp, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a menționat că, la luarea deciziei privind extinderea componenței asociației, "au fost luate în considerare greutatea, autoritatea, importanța unei țări candidate la aderare și, desigur, poziția acesteia pe arena internațională". Pentru următorul summit va fi pregătită o nouă listă a posibililor participanți la BRICS.

50
1
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?