Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Maia Sandu: „R. Moldova trebuie să-și cultive reziliența la instabilitate”

23 feb. 2022,, 19:40   Politică
2537 0

Republica Moldova trebuie să-și cultive rezistența la instabilitate, mai ales că se confruntă cu mai multe crize concomitent. De asemenea, printre principalele probleme pe care le are acum Republica Moldova sînt depopularea și securitatea energetică. Părerea aparține președintei Maia Sandu și a fost exprimată în cadrul conferinței MACRO22 care se desfășoară la Chișinău.

Factori de decizie și experți naționali și internaționali încearcă să găsească în cadrul evenimentului de două zile soluții de dezvoltare economică a Republicii Moldova.

Republica Moldova trece acum prin trei crize concomitente: cea sanitară, economică și de securitate, reafirmă președinta Maia Sandu. Ea susține că este nevoie de acțiuni pe termen scurt pentru a tempera inflația și de măsuri suplimentare ca să ajute cetățenii, relatează Noi.md cu referie la radiochisinau.md.

„E clar că avem nevoie de acțiuni pe termen scurt ca R. Moldova trebuie să-și cultive reziliența la instabilitate. Moldova va reuși în următorii ani dacă va avea politici eficiente și corecte, care să țintească cetățeanul și grijile, aspirațiile sale. Dezvoltarea capitalului uman trebuie să fie în centrul politicilor. Noi sîntem țara cu cel mai înalt grad de depopulare din Europa. E nevoie de îmbogățirea generală și semnificativă a condițiilor de viață pentru cetățeni”.

Șefa statului a spus de asemenea că este nevoie de investiții în educație, sănătate, energie verde, precum și în infrastructură.


La conferința MACRO 22, prim-ministrul Natalia Gavriliță a declarat că în ultimele trei decenii Republica Moldova nu s-a pregătit suficient de bine pentru a face față crizelor.

„Vedem acum, în contextul acestor crize că nu am dedicat suficientă atenție în ultimii 30 de ani la securitatea energetică și nu ne-am pregătit suficient de bine ca țară de aceste crize. am văzut cum corupția a erodat puterea de decizie și capacitățile statului”.

Uniunea Europeană va susține în continuare Republica Moldova să depășească crizele din ultimii ani, precum criza pandemică, dar și cea energetică, a spus la MACRO 22, comisarul european pentru Vecinătate și Extindere Oliver Varhelyi.

„Anul trecut noi am anunțat un plan de recuperare a Republicii Moldova. Pe parcursul următorilor trei ani, vom mobiliza 600 de milioane de euro pentru a îmbunătăți finanțarea publică, pentru o susține o economie mai puternică pe competitivitate și tehnologie, să dezvoltăm infrastructura Republicii Moldova, susținerea supremației legii, reformarea justiției, combaterea corupției. Noi deja am început să implementăm aceste angajamente”.

Experții care participă la conferința MACRO 22 apreciază rolul important pe care îl pot juca cetățenii din diasporă, care ar putea aduce noi practici în Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?