X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Mai multe locuri de stagiu pentru tineri

12 apr. 16:55   Politică
1601 0

Proiectul de lege care prevede extinderea listei autorităților publice în cadrul cărora tinerii vor putea desfășura stagii plătite a fost votat în prima lectură, la ședința plenară de astăzi, cu votul a 76 de deputați.

Proiectul are ca scop actualizarea prevederilor Legii cu privire la stagiile plătite în serviciul public în vederea sporirii atractivității serviciului public și încurajării tinerilor profesioniști de a se angaja în serviciul public.

DOCUMENTUL prevede diminuarea numărului de ore, de la 720 la 480, pentru a reduce timpul necesar formării și adaptării stagiarilor, facilitînd astfel integrarea mai rapidă a tinerilor specialiști în activitatea autorității publice. De asemenea, este prevăzută extinderea sferei de aplicare a legii în cadrul unor autorități publice autonome. Astfel, tinerii vor putea desfășura programele de stagiu și în cadrul Curții de Conturi, Consiliului Concurenței, Comisiei Electorale Centrale, Oficiului Avocatului Poporului, Consiliului Audiovizualului, Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării etc. Fiecare dintre autoritățile respective vor fi responsabile de ajustarea și planificarea bugetului și locurilor disponibile în funcție de nevoile și prioritățile specifice.

O nouă reglementare este cea privind introducerea noțiunii de corp de rezervă a stagiarilor. Stagiarii din corpul de rezervă vor putea fi numiți în funcția publică, în cadrul autorităților-gazdă sau a altor autorități publice centrale, cu condiția finalizării unui stagiu complet și obținerii calificativului „foarte bine”. Potrivit autorului proiectului, prin crearea acestui corp de rezervă, se asigură că tinerii profesioniști cu rezultate remarcabile în perioada de stagiu au șansa de a fi luați în considerare pentru posturi ulterioare în serviciul public.

Alte prevederi ale proiectului vizează posibilitatea prelungirii programului de stagiu, pînă la 12 luni consecutive, în cazul în care a fost suspendat din motive întemeiate, precum și introducerea clauzei care va permite persoanelor cu dizabilități să beneficieze de un număr redus de ore fără a reduce cuantumul bursei.


Proiectul de lege, elaborat de Cancelaria de Stat, urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

La prima ediție a programului de stagii plătite în serviciul public au fost selectați 29 de tineri, care și-au desfășurat stagii plătite în cadrul Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova, Aparatului Președintelui țării, Cancelariei de Stat, ministerelor și autorităților administrative din subordinea acestora, autorităților administrative centrale subordonate Guvernului. Pentru următoarea ediție, cu recrutarea în perioada mai-iunie curent, sînt planificate 150 de locuri. Finanțarea stagiilor este asigurată de la bugetul de stat, precum și din resurse externe oferite de partenerii de dezvoltare, în baza unor acorduri între autoritățile publice și partenerii respectivi.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?