X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Mai multe acte normative vor fi supuse evaluării în acest an

10 ian. 12:45   Politică
2491 0

Pe parcursul anului 2024, 33 de acte normative vor fi supuse evaluării ex-post de impact și evaluării ex-post juridice.

Evaluarea ex-post privind implementarea actelor normative reprezintă unul din instrumentele de realizare a controlului parlamentar. Procesul prevede două modalități de evaluare: juridică, pentru a verifica dacă au fost aprobate toate actele normative necesare sau dacă sînt obstacole la aplicarea legii, și ex-post de impact, pentru a analiza eficiența actului legislativ, respectiv îmbunătățirea implementării acestuia, notează Noi.md.

Conform documentului aprobat, 14 acte normative vor fi supuse evaluării de către șapte comisii parlamentare permanente. Cele mai multe acte normative vor fi evaluate de către Comisia securitate națională, apărare și ordine publică.

Printre acestea se regăsesc Legea privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte; Legea cu privire la pregătirea cetățenilor pentru apărarea Patriei; Legea cu privire la secretul de stat; Legea cu privire la Inspectoratul General de Carabinieri și Legea cu privire la schimbul de date și interoperabilitatea.

Pe platforma Comisiei administrație publică și dezvoltare regională vor fi supuse evaluării Legea privind administrația publică locală, Legea privind statutul municipiului Chișinău și Legea cu privire la sistemul de adrese. Alte două legi vor fi supuse evaluării pe platforma Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media: Legea privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor de formare profesională și al specialităților pentru pregătirea cadrelor în instituțiile de învățămînt superior, ciclu I și Legea cu privire la oamenii de creație și la uniunile de creație.


Comisia protecție socială, sănătate și familie va realiza evaluarea ex-post de impact a Legii cu privire la ajutorul social, iar Comisia juridică, numiri și imunități va evalua Legea privind amnistia în legătură cu aniversarea a XXX-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Comisia agricultură și industrie alimentară și-a propus să evalueze Legea cu privire la produsele de uz fitosanitar și la fertilizanți, iar Comisia mediu, climă și tranziție verde va supune evaluării ex-post de impact Codul silvic.

Planul de evaluare ex-post a actelor normative pentru anul 2024 a fost aprobat de Biroul permanent al Parlamentului la finalul anului trecut.

3
0
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?