Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Licitația de la Aeroport s-a încheiat cu un singur pretendent la spațiile comerciale

15 apr. 17:45   Politică
4273 1

Procedura de recepție a dosarelor pentru licitația de închiriere a spațiilor comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău s-a încheiat recent, cu un singur candidat înscris în cursa pentru spații - compania Lagardere.

În contextul în care numai un singur ofertant participă, Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) a anunțat că urmează o perioadă de evaluare a ofertei, pînă pe 16 aprilie, transmite Noi.md.

Conform regulamentelor AIC, în cazul în care la finalul perioadei extinse pentru depunerea dosarelor există un singur candidat, licitația poate fi considerată încheiată conform regulilor stabilite prin decizii guvernamentale anterioare.

Amintim că AIC organizează o licitație pentru locațiunea activelor neutilizate, destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages, de la Aeroportul Internațional Chișinău.

După ce primul concurs de la aeroport, la care au participat doar două companii – Lagardere Travel Retail și LeBridge, a eșuat, noua administrație a Aeroportului a anunțat un nou concurs. De această dată, însă, singura companie care s-a înregistrat este Lagardere; iar, reieșind din acest fapt, termenul de înaintare a ofertelor în cadrul licitației a fost prelungit pînă la 15 aprilie 2024.


Mai multe persoane publice din societate consideră că licitația este trucată, deoarece favorizează un singur pretendent – Lagardere Travel Retail, care ar întruni toate condițiile de participare la concurs, care se regăsesc în caietul de sarcini. În noiembrie 2023, la Chișinău, a fost înregistrată o societate cu răspundere limitată – S.R.L. LAGARDERE TRAVEL RETAIL, într-un bloc din sectorul Buiucani, a cărei fondator este Lagardere Travel Retail Sas. Peste două luni, pe data de 18 ianuarie, Agenția Proprietății Publice (APP) și Aeroportul Chișinău au anunțat inițierea licitației.

În acest context, Consiliul Concurenței, într-o scrisoare adresată conducerii Aeroportului, a exprimat dubii și a cerut argumente solide care să susțină condițiile impuse participanților la licitație.

Deși de obicei, Agenția Proprietății Publice anunța informați despre desfășurarea licitațiilor de la Aeroportul Internațional Chișinău, acum, într-un răspuns pentru un activist civic, agenția dă de înțeles că nu are nici o legătură cu aceasta.

Totodată, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei a cerut Agenției Proprietății Publice să anuleze procedura de concesionare a activelor Aeroportului Internațional Chișinău. Juriștii PDCM au depus o Sesizare la Procuratură pe faptul fraudării licitației de concesionare.

Partidul „Mișcarea Alternativa Națională”, condus de primarul Capitalei, Ion Ceban, a depus încă un denunț la CNA, în legătură cu noua licitație la Aeroportul Internațional Chișinău.

Recent, fostul vice-ministru al Justiției, Nicolae Eșanu, a declarat că organizarea unei licitații cu active ale statului într-un termen restrîns este o bătaie de joc, deoarece nu permite atragerea unor companii serioase, ci doar avantajează eventualii pretendenți care au avut din timp înțelegeri cu guvernarea."

0
0
0
1
37

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?