X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Legea deoffshorizării: Metodologia ce stabilește jurisdicțiile, aprobată

22 noi. 2023,, 17:50   Politică
2327 0

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, 22 noiembrie, Metodologia de stabilire a jurisdicțiilor care nu implementează standardele internaționale de transparență, elaborată de Ministerul Justiției, în contextul necesității implementării Legii deoffshorizării.

Aprobarea Metodologiei este și una dintre acțiunilor prevăzute în Planul măsurilor pentru limitarea influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice (Planul de deoligarhizare), transmite Știri.md.

„Scopul adoptării Legii deoffshorizării a fost de a crea mecanisme efective de protejare a interesului public în procesul administrării proprietății publice, achizițiilor, de-etatizării, privatizării, concesiunilor și implementării diverselor forme de parteneriat public-privat, față de multitudinea de riscuri provenite din fuzionarea grupurilor de infracționalitate organizată în condițiile globalizării”, a explicat ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Odată cu aprobarea acestei Metodologii, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor va elabora o Listă nemijlocită a jurisdicțiilor care nu implementează standardele internaționale de transparență. Aceasta va fi transmisă Guvernului spre aprobare, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a prezentului proiect de hotărîre.

Astfel, printre principalele prevederi care se regăsesc în Metodologie sînt:


explicația detaliată a noțiunii de „jurisdicție care nu implementează standardele internaționale de transparență”. Este vorba de acea jurisdicție/regiune autonomă care nu corespunde standardelor internaționale de transparență privind fondatorii, asociații, acționarii, administratorii și beneficiarii efectivi;

criteriile în baza cărora se va ghida Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor la elaborarea propunerii Listei inițiale de jurisdicții;

mecanismul de elaborare a Listei și a propunerilor subsecvente de ajustare a acesteia, stabilindu-se instituțiile și autoritățile publice implicate în acest proces, rolul fiecăreia dintre acestea etc.

„Odată cu adoptarea prezentului proiect va fi realizată una dintre premisele de bază pentru lansarea mecanismului legal de deoffshorizare, ceea ce va permite în mod practic trecerea la implementarea pașilor următori prevăzuți de lege”, a punctat ministrul Justiției.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?