X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Kulminski: "Adunarea Populară a Găgăuziei a refuzat să accepte strategia lui Șor"

6 sep. 2023,, 12:42   Politică
2731 0

O nouă încercare de a numi Comitetul Executiv din UTA Găgăuzia a eșuat ieri. potrivit experților disensiunile dintre deputații din regiune și bașcan se explică prin faptul că Adunarea Populară a Găgăuziei nu ar vrea să fie folosită drept bîtă politică a lui Ilan Șor în lupta cu autoritățile de la Chișinău.

În spatele noului bașcan al Găgăuziei este Ilan Sor, care vrea să-și impună propriile reguli de joc în regiune, or deputații din Adunarea Populară nu sînt de acord, atît cu noua componență a Executivului, cît și cu unele abordări ale bașcanului, care contravin legislației locale, a afirmat pentru Radio Moldova analistul politic Vladislav Kulminski.

Potrivit expertului, Adunarea Populară de la Comrat nu vrea să fie folosită drept bîtă politică a lui Ilan Șor, în lupta cu autoritățile de la Chișinău.

„Adunarea Populară a refuzat să accepte strategia lui Șor de a folosi Găgăuzia ca armă de luptă împotriva Chișinăului. UTA Găgăuzia s-a pomenit, practic, în izolarea diplomatică totală, investițiile s-au oprit. Este absolut evident că, predarea puterii către Șor este nocivă pentru autonomia găgăuză”, a precizat expertul.

Amintim că, ieri, bașcanul Eugenia Guțul a propus deputaților Adunării Populare de la Comrat să amîne ședința extraordinară, în care urma să fie examinată componența Executivului Găgăuziei. Ea a invocat drept motiv faptul că la ședință lipseau unii candidați, iar alții nu au reușit să treacă prin toate comisiile necesare.


Precizăm că prima ședință a Adunării Populare a avut loc pe 28 iulie. Atunci, aleși locali au obiectat că unii candidați propuși pe lista executivului au fost prezentați de la distanță, în timp ce aceștia ar fi trebuit să fie prezenți fizic. Deputații locali au mai constatat că unii candidați prezentați de Evghenia Guțul nu cunosc limba găgăuză, ceea ce contravine regulamentelor autonomiei. Pe 4 august, Adunarea Populară a Găgăuziei s-a întrunit într-o altă ședință, care a fost însoțită de un protest al susținătorilor bașcanului. Manifestanții au cerut să fie aprobată echipa completă propusă de Evghenia Guțul, în pofida faptului că șapte candidați nu au trecut testul de cunoaștere a limbii găgăuze. În final, Adunarea Populară nu a aprobat componența Comitetului Executiv.

Ieri, Procuratura regională a pornit o cauză contravențională pe numele bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, pe care o acuză de exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Apărătorii califică dosarul unul politic și intentat la comandă.

5
1
1
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?