X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Jurnalist israelian despre Șor: "SUA și UE trebuie să facă presiuni serioase"

18 aug. 2023,, 14:34   Politică
3733 0

Politicianul moldovean Ilan Șor, născut în Israel, a revenit acolo după 2019. El a fost, între timp, condamnat la 15 ani de închisoare în Moldova în dosarul „furtul miliardului”, iar acum este pe lista de sancțiuni a SUA, Marii Britanii și UE.

Chișinăul a cerut extrădarea lui, pentru moment fără niciun rezultat. În opinia jurnalistului israelian, Amir Tibon, Israelul este reticent la extrădarea propriilor cetățeni din două motive: unul financiar și altul diplomatic.

Factorul financiar este explicat prin faptul că oligarhii aduc mulți bani, investesc masiv în imobiliar, de exemplu, iar cel diplomatic – Israelul nu simte nicio presiune din afară ca să-i extrădeze sau să ia orice alte măsuri punitive.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ziaristul a declarat că, dacă ar fi vreo presiune serioasă din partea Statelor Unite sau a unor țări importante din Uniunea Europeană, s-ar putea ca guvernul israelian să reacționeze diferit, transmite Noi.md cu referire la IPN.

„Să luăm cazul lui Ilan Șor, ilustrează bine situația: este ținta sancțiunilor americane, este văzut cu ochi foarte critici de multe țări europene importante și totuși poate folosi Israelul ca refugiu, de unde să-și lanseze campania de destabilizare a Moldovei.


Pînă acum nu am auzit însă ca Statele Unite sau UE să critice această situație. Și atunci Israelul nu are de ce schimba strategia”, a declarat Amir Tibon.

În iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere.

Prin hotărîrea Curții de Apel Chișinău din 13 aprilie 2023, Ilan Șor a fost recunoscut vinovat de escrocherie și spălare de bani săvîrșită în proporții deosebit de mari de un grup criminal organizat.

Totodată, instanța de apel l-a privat de dreptul de a ocupa funcții în sistemul bancar pe termen de cinci ani, dar și a dispus încasarea de la politician a sumei de 5,2 miliarde de lei. El a rămas și fără formațiunea sa politică, după ce Curtea Constituțională a declarat Partidul ȘOR neconstituțional.

7
8
1
1
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?