Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Jacot a explicat de ce PAS a ales votul prin corespondență și îl va desfășura doar în două țări

26 mar. 15:45   Politică
2720 0

Deputatul PAS Vitalie Jacot a explicat de ce partidul de guvernămînt a ales calea votului electronic, precum și pe ce criterii proiectul pilot va fi realizat doar în două țări. El a povestit despre aceasta în cadrul emisiunii "Новая неделя с Анатолием Голя".

Potrivit reprezentantului PAS, autoritățile au planificat inițial să introducă votul electronic, dar au considerat că nu vor putea asigura transparența alegerilor în acest mod:

"Am început prin examinarea votului electronic. Era una dintre obligațiile noastre față de grupurile din diasporă care în multe țări vor să voteze, vor să-și îndeplinească datoria civică, iar noi, ca stat, sîntem obligați să le oferim această posibilitate. Din păcate, în momentul de față nu putem realiza acest lucru pe deplin din punct de vedere tehnic, dar într-o măsură mai mare nu putem asigura securitatea votului. Cu votul electronic, nu a funcționat atît de bine pe cît ne-am dorit, iar una dintre opțiuni a fost votul prin corespondență.

De asemenea, Jacot a vorbit despre criteriile utilizate pentru selectarea Statelor Unite și a Canadei pentru proiectul pilot de vot și dacă autoritățile intenționează să implice și alte țări:

"Noi, împreună cu reprezentanții diasporei noastre, împreună cu comisia electorală, am studiat toate opțiunile posibile și experiența diferitelor țări, atît pozitivă, cît și negativă, inclusiv încercările de a influența alegerile prin corespondență, și am dezvoltat acest mecanism.


Primul criteriu este distanța mare pînă la secția de votare, iar al doilea criteriu este imposibilitatea de a deschide secții de votare, cu excepția unei misiuni diplomatice: să spunem că în Canada putem deschide doar o singură secție de votare. Acestea sînt limitele țării. După ce organizarea votului în SUA și Canada, vom optimiza acest proces pentru toate celelalte țări. Am dori să îl introducem acum și în țările nordice, pentru că și acolo există distanțe considerabile și grupuri de diaspora, iar noi putem deschide doar o singură secție de votare."

Reamintim că opoziția s-a pronunțat împotriva acestei inițiative.

Iurie Ciocan, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), este de părerea că se impune aplicarea unui sistem informațional destul de sofisticat de autentificare la distanță a alegătorilor, ceea ce este un element crucial pentru votarea electronică. Dar se impune votarea prin poștă și pare a fi combinație nepotrivită între tehnologii informaționale avansate și un curier poștal care aduce plicuri la domiciliu. Scopurile declarate sună nobil, dar timpul rămas la dispoziție este infim mai mic decît timpul necesar pentru implementarea unui asemenea proiect. Acest fapt dă de bănuit ca va fi realizat la mîntuială, lipit din bucăți existente și cu riscuri majore la integritatea procesului electoral.

Riscurile de manipulare cresc înzecit, pornit de la faptul ca acest proiect se răsfrînge asupra unui număr limitat de alegători intr-o anumită zona geografica cu anumite preferințe electorale. Plus la toate "proiect-pilot", în primul rînd, înseamnă testare fără consecințe juridice. În cazul nostru, voturile vor fi intabulate cu putere de voință riverană. Personal, văd riscuri mai multe și grave decît presupusele avantaje", a precizat Iurie Ciocan pentru Noi.md

Totodată, Asociația Promo-LEX a emis o opinie cu privire la proiectul de Lege în care subliniază o serie de „îngrijorări și recomandări

esențiale”.Promo-LEX dezaprobă modul în care are loc procesul de elaborare a cadrului legal privind implementarea/pilotarea votului prin corespondență, atrăgînd atenția la: „includerea întîrziată pe agenda publică a subiectului votului prin corespondență”; „transparență insuficientă în procesul de elaborare a proiectului de lege” și „lipsa eforturilor pentru asigurarea unui consens național pe subiectul implementării votului prin corespondență”.

Una dintre principalele preocupări este legată de universalitatea și egalitatea votului.

4
2
1
0
23

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?