Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ignorînd atenționările, Guvernul dă undă verde votului prin corespondență

20 mar. 16:20   Politică
3181 0

Guvernul a avizat proiectul de lege care permite cetățenilor din Republica Moldova rezidenți în Statele Unite ale Americii și Canada să voteze prin corespondență în cadrul alegerilor ce vor avea loc în toamnă.

Decizia a fost luată, chiar dacă în societate există preocupări privind potențialele riscuri de fraudă asociate cu votul prin corespondență, transmite Noi.md

Printre principalele reglementări ține de definirea unor noțiuni noi, în premieră, vot prin corespondență, verificarea digitală a identității alegătorului, reglementarea perioadei de interceptare a votului prin corespondență.

Trebuie de menționat însă că, implementarea votului prin corespondența a stîrnit un val de critică în societate.

Astăzi, 20 martie, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a organizat o acțiune de protest, la Comisia Electorală Centrală, împotriva inițiativei PAS de a implementa votul prin corespondență.


Iurie Ciocan, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), este de părerea că se impune aplicarea unui sistem informațional destul de sofisticat de autentificare la distanță a alegătorilor, ceea ce este un element crucial pentru votarea electronică. Dar se impune votarea prin poștă și pare a fi combinație nepotrivită între tehnologii informaționale avansate și un curier poștal care aduce plicuri la domiciliu. Scopurile declarate sună nobil, dar timpul rămas la dispoziție este infim mai mic decît timpul necesar pentru implementarea unui asemenea proiect. Acest fapt dă de bănuit ca va fi realizat la mîntuială, lipit din bucăți existente și cu riscuri majore la integritatea procesului electoral.

Riscurile de manipulare cresc înzecit, pornit de la faptul ca acest proiect se răsfrînge asupra unui număr limitat de alegători intr-o anumită zona geografica cu anumite preferințe electorale. Plus la toate "proiect-pilot", în primul rînd, înseamnă testare fără consecințe juridice. În cazul nostru, voturile vor fi intabulate cu putere de voință riverană. Personal, văd riscuri mai multe și grave decît presupusele avantaje", a precizat Iurie Ciocan pentru Noi.md

Totodată, Asociația Promo-LEX a emis o opinie cu privire la proiectul de Lege în care subliniază o serie de „îngrijorări și recomandări esențiale”. Promo-LEX dezaprobă modul în care are loc procesul de elaborare a cadrului legal privind implementarea/pilotarea votului prin corespondență, atrăgînd atenția la: „includerea întîrziată pe agenda publică a subiectului votului prin corespondență”; „transparență insuficientă în procesul de elaborare a proiectului de lege” și „lipsa eforturilor pentru asigurarea unui consens național pe subiectul implementării votului prin corespondență”.

Una dintre principalele preocupări este legată de universalitatea și egalitatea votului.

Propunerea de a limita pilotarea votului prin corespondență doar pentru alegătorii din SUA și Canada nu se conformează principiilor fundamentale ale sufragiului universal și egal. Astfel, Asociația Promo-LEX consideră că votul prin corespondență ar trebui să fie disponibil tuturor alegătorilor care doresc să utilizeze această metodă alternativă de vot”, se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, în document se subliniază importanța respectării standardelor internaționale și a prevederilor constituționale în implementarea votului prin corespondență.

5
0
1
1
37

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?