Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Iulian Groza: "Există opinii diferite despre integrarea în UE chiar în rîndul partidelor proeuropene"

13 iul. 2023,, 09:45   Politică
2846 1

Directorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, consideră că subiectul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) ar trebui să fie unul depolitizat.

"Subiectul integrării europene ar trebui să fie unul depolitizat. Din păcate, multe partide politice folosesc obiectivul de integrare europeană sau de integrare în spațiul rusesc ca și agende politice, fără a veni cu anumite soluții foarte clare. Iar dacă se vine cu anumite soluții, oricum, dezbaterea pe platforma politică este una în contradictoriu.

Chiar și între partidele, care se declară proeuropene nu există întotdeauna consecvență cînd vine vorba de poziționarea în legătură cu anumite reforme, care trebuie să fie luate și adoptate la nivel de legislație europeană, transpunere, implementare. Întotdeauna mai există și alte aspecte.

Politicienii, care reprezintă cetățenii în puterea lor politică, trebuie să aibă, în primul rînd, responsabilitate. Și nu e vorba doar de partidul sau partidele, care se află la guvernare, dar este important și pentru partidele de opoziție", a spus directorul IPRE în cadrul emisiunii Secretele Puterii, transmite Noi.md cu referire la jurnaltv.md.

Iulian Groza a mai adăugat că sarcina de a avea un consens politic astăzi în Moldova este mai complicată, pentru că există foarte multe lucruri de nereconciliat între partidele politice. "Dar noi, ca societate, cred că trebuie să încurajăm politicienii să aibă o cultură de dialog", a punctat Groza.


Menționăm că locuitorii țării asociază aderarea Moldovei la Uniunea Europeană (UE) cu prosperitatea și dezvoltarea. Dar, totodată, mulți moldoveni nu văd un viitor senin nici în UE, nici în alte uniuni, or, ei cred în neutralitate, în dezvoltarea țării și în edificarea relațiilor atît cu Estul, cît și cu Vestul.

3
2
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?