X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4007

Guvernul susține inițiativa ce prevede restituirea TVA din bugetul Găgăuziei

28 iul. 2023,, 17:45   Politică
2373 0

Guvernul a avizat proiectul care prevede ca restituirea TVA în beneficiul agenților economici din unitatea autonomă să se realizeze de la bugetul unității teritoriale autonome cu statut juridic special.

O hotărîre în acest sens a fost aprobată astăzi în cadrul ședinței extraordinare a executivului, transmite Noi.md cu referire la IPN.

Ministrul Finanțelor, Veronica Sirețeanu, a declarat că este prevăzută ajustarea Codului Fiscal pentru reglementarea sursei de restituire a impozitelor și taxelor percepute, precum și a mecanismului de restituire a impozitelor și taxelor pentru agenții economici din unitatea teritorială administrativă autonomă cu statut juridic special UTA Găgăuzia.

„Astfel, se propune restituirea sumei TVA și accizelor achitate de către agenții economici din unitatea teritorială autonomă respectivă, care se va realiza în bugetul acesteia, în limita veniturilor disponibile, și nu de la bugetul de stat așa cum este prevăzut acum. Sumele neacoperite pentru restituire se vor compensa prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat, în modul stabilit de legislație”, a notat Sirețeanu, potrivit sursei citate.

Proiectul urmează să fie examinat și aprobat de Parlament, iar noile prevederi ar urma să se aplice din 1 octombrie 2023.


Inițiativa legislativă, a fost anunțată săptămîna trecută de șeful Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Radu Marian. Demnitarul a precizat că vine să aducă mai multă corectitudine în relația dintre bugetul național și bugetul Găgăuziei. Proiectul prevede ca restituirea TVA în beneficiul agenților economici din regiune să fie făcut din bugetul unității teritorial-administrative și nu din cel central, așa cum era pînă acum. Proiectul a fost criticat dur de către deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei. Aceștia au declarat că vor veni la Chișinău să blocheze tribuna Parlamentului, dacă nu se va renunța la această inițiativă legislativă.

3
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?