X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Grupul privind Găgăuzia a aprobat decizia de creare a biroului de traduceri a actelor normative

11 iul. 2023,, 16:00   Politică
2848 0

Astăzi, a avut loc ședința Grupului de lucru parlamentar privind Găgăuzia. În cadrul ședinței, membrii Grupului, deputați din Parlamentul Republicii Moldova și deputați din Adunarea Populară a Găgăuziei, împreună cu secretariatul Grupului, și experții CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation – au discutat subiecte prioritare din agenda de activiate și au aprobat un șir de decizii comune.

Membrii Grupului de lucru au adoptat decizia care prevede crearea, în cadrul Comitetului Executiv al Găgăuziei, a unui birou de traducere în limba de stat și găgăuză a actelor normative ale UTA Găgăuzia, a proiectelor de acte normative și avizelor la proiecte de acte normative înaintate în Parlament și Guvern, conform legislației în vigoare. Totodată, în scopul îmbunătățirii calității procesului de legiferare, Grupul vine cu o recomandare către Guvernul Republicii Moldova în cadrul Programului Național pentru Studierea Limbii de către Minoritățile Naționale, inclusiv populația adultă, pentru anii 2023-2025, de a organiza cursuri de specialitate în limba de stat pentru specialiștii care activează în organele administrației publice de nivel special. La fel, Grupul a recomandat Comitetului executiv al Găgăuziei să organizeze cursuri în limba găgăuză pentru specialiștii care activează în organele administrației publice de nivel special.

Tot în cadrul ședinței deputații au votat Strategia și Ghidul de comunicare a Grupului de lucru în vederea sporirii comunicării cu publicul larg și au discutat pe marginea Planului de acțiuni pentru funcționarea eficientă a Grupului de lucru, implementării pachetului de consultări și mecanismelor practice pentru funcționarea acestei legi, dar și au abordat subiecte curente de țin de educație.

Deputații și-au reiterat interesul de a avea un dialog continuu constructiv pe platforma Grupului.

Grupul de lucru este o platformă de dialog permanent între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei, creată în 2015 și este compusă din număr egal de legiuitori din Chișinău și Comrat. Întîlnirile regulare ale Grupului de lucru sînt facilitate de CMI – Fundația pentru pace Martti Ahtisaari în cadrul proiectului „Dialog privind Găgăuzia”, finanțat de Suedia în cadrul căruia oferă expertiză și bunele oficii procesului de dialog.

3
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?