Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Grupul de lucru pentru combaterea spălării banilor continuă eforturile pentru a îmbunătăți legislația

18 noi. 2022,, 16:15   Politică
5126 0

Membrii Grupului de lucru pentru combaterea spălării banilor și fraudei bancare au discutat, astăzi, cu reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

A fost o nouă rundă de consultări cu instituții responsabile privind îmbunătățirea cadrului legal în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor. Anterior discuții similare au avut loc cu CNPF, BNM și băncile comerciale, cu Serviciul de prevenire și combatere a spălării banilor (SPCSB) și alte autorități, la care au participat și organizații obștești.

La consultările de astăzi au participat deputații Vasile Grădinaru, Valentina Manic, Maria Pancu, Vitalie Jacot, Roman Roșca, Vitali Gavrouc, Galina Sajin. La solicitarea parlamentarilor, oficialii Procuraturii Anticorupție au prezentat informații privind rezultatele obținute la această etapă în investigarea fraudei bancare; modul de comunicare a informațiilor de interes public societății, în măsura în care acestea să nu afecteze ancheta; cooperarea cu instituțiile specializate internaționale; calitatea resurselor umane în cadrul instituției; propuneri de îmbunătățire a cadrului normativ pentru facilitarea investigației și prevenirea crimelor financiare pe viitor. Deputații și-au prezentat viziunile privind eficientizarea activității instituției.

În urma discuțiilor s-a convenit asupra mai multor recomandări, printre care reevaluarea competențelor de investigare ale Procuraturii Anticorupție; facilitarea accesului instituției la informația deținută de SPCSB; îmbunătățirea cooperării cu statele prin care au trecut fluxurile financiare în cadrul fraudei bancare; reexaminarea organigramei pentru a oferi instituției pîrghii necesare pentru creșterea eficienței; îmbunătățirea modului de comunicare cu societatea.

„Scopul nostru primar este modificarea cadrului normativ încît să prevenim reapariția unor asemenea fenomene în Republica Moldova”, a concluzionat Președintele Grupului de lucru pentru combaterea spălării banilor și fraudei bancare, Vasile Grădinaru. Deputatul a îndemnat oficialii de la Procuratură Anticorupție să participe la consultările publice asupra proiectului pentru modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului și a Legii privind procedura de constatare a încălcărilor în domeniul prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului și modul de aplicare a sancțiunilor, care vor avea loc la Parlament pe 21 noiembrie.


Grupul de lucru pentru prevenirea spălării banilor și fraudelor bancare a fost constituit în urma analizei raportului „Republica offshore”, elaborat de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Scopul grupului este identificarea lacunelor ce au favorizat fraudele cunoscute drept „Furtul miliardului” și „Laundromatul” și elaborarea de modificări în actele normative pentru a preveni săvîrșirea repetată a infracțiunilor similare.

0
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?