X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Gaibu, după ce și-a dat demisia: „A fost un an plin de muncă și reforme”

16 noi. 2022,, 15:55   Politică
1788 0

Fostul ministru al Economiei, Sergiu Gaibu, a venit cu un mesaj pe rețelele de socializare, după ce, astăzi, și-a dat demisia. Nu a ezitat să mulțumească echipei ministerului, colegilor, partenerilor externi și prim-ministrei Natalia Gavrilița pentru susținere și muncă depusă.

„A fost un an plin de muncă, reforme și proiecte. Am reconstituit Ministerul Economiei cu o focusare pe politicile economice și mediul de afaceri. Am inițiat reforma agențiilor subordonate, ODA fiind pe deplin reformată, cu o guvernanță modernă, demnă de spiritul european, iar reforma Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorului (ISSPNPC) este pe final.

Un amplu program de reformare a infrastructurii calității a fost conceput cu Banca Mondială și deja inițiat din această toamnă, de rând cu alte componente de susținere a antreprenorilor prin ODA și simplificare a proceselor și digitalizarea de acte permisive cu un buget total de 50 mln de dolari pentru următorii 5 ani. Împreună cu ODA am revizuit toate programele existente și am creat programe noi de susținere a antreprenorilor, au fost crescută susținerea incubatoarelor regionale pentru a un sprijin sporit antreprenorilor din zonele rurale”, a scris Sergiu Gaibu.

Fostul ministru a precizat că a reușit aprobarea unor pachete largi de acte normative pe domeniul tehnologiilor informaționale și altele sunt în proces de promovare (e-comerț, parcul IT etc.) Un rezultat important este aprobarea Legii privind risipa alimentară, importantă pentru reducerea deșeurilor, dar și utilizarea mai rațională a produselor alimentare în societate.

„Pentru prima dată a fost inițiată elaborarea unei strategii pe domeniul diplomației economice și am pus bazele unui fond de de dezvoltare după modelul european (Fondul pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei - FACEM).


Reformele de-abia au început și este încă o cale lungă de parcurs pentru a deveni o societate cu instituții bine organizate și politici raționale pentru dezvoltarea inițiativelor private. Urez mult succes echipei guvernamentale și celei ministeriale să implementeze consecvent și pragmatic toate reformele cu adevărat necesare Moldovei”, a scris Gaibu.

Deputatul PAS Dumitru Alaiba va fi noul ministrul al Economiei. Aceasta este a treia demisie din Guvernul Gavrilița. Anterior, Iuliana Cantaragiu şi-a depus demisia din funcţia de ministru al Mediului. Anunţul a fost făcut pe pagina sa de Facebook, fără a explica motivele care au stat la baza acestei decizii. La rândul său, premierul Natalia Gavriliţa a declarat că a acceptat demisia.

1
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?