X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Un fost ambasador al Moldovei la ONU critică proiectul de retragere a trupelor ruse

18 iun. 2018,, 11:37   Politică
5047 14

Proiectul rezoluției privind retragerea trupelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova a fost făcut în grabă, lasă loc de interpretări și are la bază interese electorale, sugerează fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU Vlad Lupan.

Potrivit diplomatului, proiectul prezentat de ministrul de externe, Tudor Ulianovschi, a fost „făcut în grabă”, iar unele sintagme „lasă loc de interpretări”.

În textul proiectului se menționează „retragerea de pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor străine”, fără vreo referire la faptul că este vorba de trupele ruse, atenționează expertul.

„Evitarea de a menționa numele țării care staționează, în mod ilegal, trupele sale pe teritoriul Republicii Moldova nu are rost, întrucît Rusia nu va considera această omitere ca fiind una suficient de delicată”, scrie Vlad Lupan într-o postare pe blogul său.

În al doilea rînd, alineatul proiectului în care scrie despre faptul că problema staționării trupelor ruse trebuie rezolvată „cu bună credință, într-un mod necondiționat, fară întîrziere și într-o manieră pașnică” riscă să prelungească 26 de ani de impas, afirmă diplomatul.


În acest sens, fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU recomandă modificarea textului respectiv, astfel încît acesta să menționeze că problema creată „contravine legislației Republicii Moldova, angajamentelor asumate de Rusia și Cartei ONU, respectiv, ea necesită a fi soluționată imediat”.

Diplomatul conchide că textul proiectului a fost elaborat ținînd cont de viitoarele alegeri parlamentare și nu de interesele pe termen lung ale Republicii Moldova.

Textul are nevoie de „o serie de modificări care trebuie făcute la insistența partenerilor și în pofida raționamentului electoral al părții moldovenești”, scrie Vlad Lupan.

„Alegerile vin și trec. Viitorul țării trebuie să fie luat în considerare”, concluzionează diplomatul.

De menționat că vineri, ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, a anunțat despre faptul că Secretariatul Organizației Națiunilor Unite a înregistrat proiectul de rezoluție privind retragerea trupelor militare ruse din stînga Nistrului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?