X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Fost premier: ”R.Moldova ar trebui să păstreze „relații umanitare” cu Federația Rusă”

5 mai. 2023,, 09:30   Politică
3181 2

Republica Moldova ar trebui să păstreze „relații umanitare” cu Federația Rusă de dragul cetățenilor care locuiesc acolo, dar și să aleagă clar de partea cui se poziționează.

Cel puțin asta consideră fostul prim-ministru Ion Sturza, potrivit căruia țara noastră deja merge spre un parcurs european, dar nu poate „divorța” peste noapte de Federația Rusă.

Totodată, Sturza crede că Rusia nu s-ar concentra acum pe răsturnarea guvernării de la Chișinău și că aceste mesaj a fost preluat și amplificat pentru a „pune la respect actori politici care și-au arătat adeziunea geopolitică față de Federația Rusă”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 4 mai a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„În primul rînd, trebuie să mergem în spatele politicii UE. Sîntem țară candidată și sîntem obligați. Da, sînt nuanțele relațiilor bilaterale istorice. Luînd în considerare că o parte a cetățenilor noștri încă se află pe teritoriul Federației Ruse. Sînt aceste relații umanitare, care trebuiesc păstrate, dar noi sîntem impuși să alegem de ce parte a binelui sau răului sîntem”, a spus Ion Sturza.

Ex-premierul consideră că la moment, Rusia nu se concentrează pe problemele din țara noastră și că mesajul precum că s-ar dori schimbarea guvernării a fost preluat inclusiv de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care ar vrea „să cupleze Republica Moldova la problemele Ucrainei”.


„Cred că noi am mers prea departe cu acest pericol rusesc, justificînd lipsa noastră de acțiuni pe plan intern. Eu nu cred că astăzi, Federația Rusă este concentrată pe problemele din Republica Moldova și dorința de a schimba regimul de la Chișinău, ea are atîtea probleme. La un moment dat, s-a utilizat această temă pentru a încerca de a pune la respect anumiți actori politici care și-au arătat adeziunea geopolitică față de Federația Rusă și această mișcare a lui Șor.

Partenerii noștri, inclusiv cei de peste Prut, au luat-o foarte în serios, au venit alte declarații și s-a escaladat un pic situația. Au fost verificate, dar întotdeauna, la politicieni este tentația de a găsi soluții imediate la probleme mult mai profunde. Acest mesaj a fost preluat și amplificat la nivel european, internațional și noi am revenit și a crescut.

Mult s-a escaladat după ce acest mesaj a fost preluat de președintele Ucrainei, Zelenski, care într-o formă sau alta, vrea să ne cupleze și pe noi la problemele Ucrainei, e și firesc, eu îl înțeleg, dar toate aceste mesaje au isterizat populația locală, pe unii în Federația Rusă”, a spus Sturza.

12
1
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?