X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Flancul stîng în Moldova va dispărea, iar PSRM ar putea fi izgonit. Opinie

19 iul. 2021,, 17:55   Politică
4363 14

Blocul de opoziție a Comuniștilor și Socialiștilor în noul parlament va avea o situație confortabilă din punct de vedere politic, dar din punct de vedere juridic el ar putea avea probleme legate de urmărire, scoaterea imunității parlamentare, arestări, și în Republica Moldova este posibil scenariul românesc, atunci cînd în aproximativ șase luni a fost învins partidul de guvernămînt și scos în afara legii.

Această opinie a fost exprimată de către jurnalistul, politologul Ernest Vardanean, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" pe canalul NTV Moldova, transmite Noi.md.

El a menționat că așa-numiții parteneri Occidentali doresc să-și curețe întregul domeniu politic de mișcările și figurile pro-ruse, și ar putea reuși, avînd în vedere exemplul României, unde astăzi nu mai există forța politică de altădată cu denumirea PSD, care era anterior numită "mîna Moscovei".

"În 2019, americanii, prin Ministerul Justiției, pe care îl controlau telefonic, au retrogradat direct PSD din categoria partidului de guvernămînt din România în categoria unui exilat în aproximativ șase luni. Și el pot face acest lucru și în Moldova. De asemenea, fac acest lucru în Ucraina. Să ne amintim de arestarea lui Medvedciuk și începutul înfrîngerii presei pro-ruse. România și Ucraina. Este clar că noi ne aflăm între ele. Și inevitabil vom fi în acest pachet. În România ei au învins așa-numitele forțe pro-ruse, în Ucraina sînt pe cale să le învingă, vor să curețe acolo toată presa și spațiul politic pro-rus", a spus Ernest Vardanean.

În opinia sa, comuniștii și socialiștii moldoveni din noul Parlament pot fi persecutați, să le fie ridicată imunitatea parlamentară, să organizeze spectacole cu mascații etc.


"Din punct de vedere politic, opoziția de stînga din Parlament se va afla într-o situație confortabilă, deoarece este lipsită de pîrghii. Tot ce va avea este tribuna din Parlament și tribuna în mass-media. Iar din punct de vedere juridic, va începe un bacanal. Vor fi curățări, arestări, ridicări ale imunității. În realitate, eu văd scenariul românesc în Republica Moldova și este posibilă învingerea partidului care nu demult se afla la guvernare în șase luni și practic izgonirea acestuia", a menționat jurnalistul și politologul.

"Nu vreau să jignesc și să supăr pe nimeni, dar am un sentiment pur politic că flancul stîng în Moldova va dispărea tocmai datorită presiunii țintite din partea partenerilor noștri străini. Dar există și motive obiective. Oamenii pleacă din viață, oamenii pleacă. Pe parcursul celor 30 de ani de Independență a țării, conform celor mai conservatoare estimări, 100 de mii de tineri din Republica Moldova au primit studii în România. 400 de mii de persoane au pașapoarte românești și, potrivit unor date, stau la coadă pentru obținerea cetățeniei române alte 400-800 de mii de persoane. Adică, din punct de vedere tehnic, poate că în cinci ani întreaga populație adultă din Moldova va avea pașapoarte românești", a spus Ernest Vardanean.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?