X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Figuri marcante ale politicii moldovenești, s-au reunit pentru a discuta despre democrație și legalitate

8 dec. 2023,, 12:23   Politică
3725 1

La Chișinău, s-a desfășurat conferința "Lecțiile alegerilor locale din 2023 și perspectivele democrației în Moldova", eveniment organizat de platforma Dialog European, anunță Noi.md

Conferința a marcat un moment semnificativ de colaborare, reunind figuri politice cu convingeri diverse pentru a discuta deschis despre viitorul democrației în Republica Moldova.

Discuțiile au evidențiat aspecte ale procesului electoral, cum ar fi folosirea resurselor administrative și revizuiri ale legislației electorale, și au subliniat importanța libertății de expresie și a participării politice.

Rezoluția adoptată la finalul conferinței a reflectat o voință comună de a întări dialogul între diversele forțe politice pentru a asigura stabilitatea și legalitatea în țară.

Printre cei prezenți la eveniment au fost ex- președintele R. Moldova, Igor Dodon, secretar executive al PSRM; Nicolae Pascaru, președintele Mișcării de tineret ”Voievod”; fostul vicepremier Victor Stepaniuc, fostul prim-ministru al R. Moldova, Ion Chicu- președinte al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei; fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere; ex-bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah; Liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, și alții.


Nicolae Pascaru, președintele Mișcării de tineret ”Voievod”, a subliniat importanța evenimentului .

"Guvernarea PAS a întrecut toate liniile roșii.” Aceste partide de opoziție și alte personalități notorii sînt îngrijorați pentru că în mod repetat se încarcă drepturile oamenilor, se încarcă Constituția. Această rezoluție reprezintă un strigăt de ajutor către organizațiile internaționale. Elitele politice sînt îngrijorate de situația regională, de situația din stînga Nistrului, în condițiile în care atît Nicu Popescu, cît și Maia Sandu spune că Republica Moldova poate să se integreze în UE fără o parte din teritoriile sale, ceea ce reprezintă de fapt o adevărată crimă asupra suveranității și integrității teritoriale a țării. Noi credem că doar împreună, partidele politice vor putea să facă auzit acest strigăt de disperare de către instituțiile europene și internaționale. Credem că această rezoluție va deschide ochii occidentului, a UE, pentru că această ideea este de fapt denigrată și asociată cu această corupție și dictatură care este acum în Republica Moldova", a spus Pascaru.

Conferința a propus crearea unei platforme de dialog unificat, implicând partide politice, experți și organizații non-guvernamentale, pentru a reprezenta majoritatea cetățenilor. Se speră că partenerii internaționali ai Moldovei vor juca un rol de mediator în acest proces, facilitând discuții constructive între autorități și societatea civilă.

31
0
0
2
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?