X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Experți, despre statutul de candidat la aderare: Evenimente de acestea „istorice” noi am mai avut

30 iun. 2022,, 16:30   Politică
3829 0

Politologul Pavel Midrigan privește cu scepticism acordarea statului de țară-candidat la aderarea europeană pentru R.Moldova. Analistul spune că despre așa-numitele istorii de succes au mai vorbit anterior și alte guvernări, doar că acestea au avut consecințe dezastruoase pentru țară, începînd de la furtul miliardului și degradarea stării de lucruri în domeniul justiției.

„Domnul dă, dar în traistă nu pune. Noi evenimente de acestea istorice am mai avut pînă acum. Dacă e să fac o retrospectivă, pînă în 91 ni se spunea: scăpați de comuniști și o să fie totul bine, am scăpat de comunști, s-a destrămat Uniunea Sovietică, a venit independența, iată că nu știu de ce cele mai mari oportunități după prăbușirea regimului sovietic nu au apărut

După această ne-au spus: faceți privatizarea, dați la stînga și la dreapta și o să fiți și voi ca și noi capitaliști, o să trăiți bine, implementați progamul pămînt, împroprietăriți și a început a se distruge Moldova, au fost chipurile niște pași istorici, dar iată că această bunăstare așa și nu aprăea.(...) Mai apoi a venit o guvernare proeuropeană și iată s-a furat miliardul, cu pașii spre democrație, cu lupta anticorupție”, a declarat Midrigan.

Potrivit lui, acordarea statutului de aderare pentru Moldova este mai curînd un joc geopolitic.

„Nu am nimic împotrivă, dar vreau să văd pe masă plusurile și minusurile. Aceste discuții nu au avut loc. Consider că este mai mult un joc de moment, inclusiv unul geopolitic, cu tentă antirusă”, a remarcat Midrigan.


De asemenea, fostul viceministru de Externe Valeriu Ostalep spune că deși R.Moldova este un stat independent și suveran, la modul practic acest lucru nu se respectă.

“Pretenția mea principală nu e la Bruxelles, vinoveți sîntem noi. Responsabilitatea guvernării este să se ocupe cu politica externă în așa fel ca noi asta să simțim în beneficii economice și sociale. Regulile mele de moralitate și viață eu singur o să le stabilesc, fără ajutorul lui Grosu. (...). R.Moldova este conform Constituției un stat independent, suveran și neutru, eu nu văd niciunul din elementele acestea. Dar cine pe noi ne-a întrebat?!”, a punctat Ostalep.

Analiștii politici au criticat și declarațiile făcute de unii oficiali precum că R.Moldova ar putea ieși din Comunitatea Statelor Independente și s-ar putea alinia la sancțiunile împotriva Federației Ruse.

„Cine știe cîți oameni de-ai noștri sînt în Federația Rusă? Nu există o statistiscă, dar sînt circa 400 de mii. Inroducerea R Moldoa în listsa statelor neprietene ca răspuns la așa declarație, orcine poate să deschidă și să vadă ce consecințe economice vor fi și pentru cetățenii noștride de acolo, dar și pentru noi de aici. Și cu CSI-ul - introducerea regimului de vize. Să vedem cum toți mai departe cum să procedeze”, a declarat Valeriu Ostalep.

„Ar fi o mare mare greșeală părăsirea CSI, fiindcă noi atîtea legături istorice avem, încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare. Noi sîntem apropiați religios, cultural, după obieceiuri. Noi de ce ar trebui să facem gardul acesta pentru că la Bruxelles sau în SUA se cere asta de la noi?!”, a menționat la rîndul său Pavel Midrigan.

24
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?