Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Experți, despre Rezoluția Parlamentului European privind Republica Moldova

4 oct. 2023,, 07:20   Politică
3867 0

Astăzi, Parlamentul European, împreună cu Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene vor dezbate ultimele evoluții din Republica Moldova, iar joi eurodeputații vor vota o rezoluție care va face bilanțul parcursului țării noastre către Uniunea Europeană.

Decizia este un pas important în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a declarat pentru Radio Moldova comentatorul de la București, Laurențiu Pleșca.

Totodată, acesta speră că și Comisia Europeană va lua o decizie favorabilă în acest sens.

„Avem trei pași pe care îi așteaptă Republica Moldova. Primul pas, este rezoluția în Parlament să spună clar și răspicat că Parlamentul susține totalmente aderarea Republicii Moldova, dar și a Ucrainei pentru că aceste două țări vin la pachet, deci se vor pronunța pe ambele țări. Următorul pas pentru integrarea Republicii Moldova la UE este recomandarea Comisiei Europene care va veni la sfîrșitul lunii cel mai probabil”, susține Laurențiu Pleșca.

La rîndul său, expertul Mihai Mogîldea, a precizat că decizia Parlamentului European este una politică, fiind un semnal important pentru Comisia Europeană.


„Această rezoluție are menire de a transmite un mesaj politic instituțiilor europene, dar și Republicii Moldova privind susținerea de care se bucură țara noastră în rîndul UE. Rezoluția nu are efecte de ordin juridic, adică, propriu-zis ea nu poate duce către lansare negocierilor de aderare. Parlamentul european poate cere comisiilor europene și statelor membre al UE să susțină această decizie”, afirmă Mihai Mogîldea.

Precizăm că, la sfîrșitul acestei luni, Comisia Europeană urmează să evalueze raportul privind îndeplinirea de către Republica Moldova a celor nouă condiționalități puse odată cu oferirea statutului de țară candidată pentru aderare. Decizia finală va fi luată de Consiliul European în luna decembrie.

9
2
1
1
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?