X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Experți, despre protestele fermierilor: Guvernul încearcă să rezolve problema pe cale politică

29 iun. 2023,, 18:45   Politică
2833 0

Experții economici Viorel Gîrbu și Veaceslav Ioniță au fost invitați la emisiunea "ПО ФАКТАМ" cu Iulia Fedorova, unde au discutat despre problema actuală - situația din sectorul agricol și modalitățile de soluționare a acesteia, relatează Noi.md.

În opinia experților, revendicările agricultorilor față de stat sînt justificate, deoarece agricultura din Moldova se află într-o situație dificilă:

După cum a declarat Viorel Gîrbu: "Sectorul nu se dezvoltă, nu există o dinamică în acest sector, de aceea agricultorii cer ajutorul statului, dar înțelegem că acest ajutor nu merge pentru dezvoltare. În fiecare an fermierii vor cere și vor cere și vor fi în aceeași situație. Există o problemă cu finanțele statului, deoarece nu sînt suficienți bani. Banii sînt cheltuiți pe orice alte proiecte care ne pot oferi un potențial de dezvoltare mai mare. Dar sîntem obligați să acoperim costurile în acest sector, deoarece concurența este uriașă, iar noi am rămas la un nivel de dezvoltare foarte scăzut și nu există nicio cale de ieșire din acest cerc vicios. Populația care locuiește în mediul rural (undeva între 30-40% din locurile de muncă din satele moldovenești sînt asigurate de acest sector), nu are altă opțiune. Avem o diferență foarte mare între Chișinău și restul țării, nivelul de sărăcie este enorm, așa că pentru a rezolva această problemă trebuie să facem injectări financiare uriașe și este foarte costisitor să menținem acest sistem pe linia de plutire.

Veaceslav Ioniță și-a expus opinia cu privire la motivele pentru care fermierii ar trebui să fie ajutați: "Avem o taxă - acciza pe combustibil. Care este esența acesteia? Pentru a repara drumurile, noi colectăm această acciză de la cei care au vehicule. Fermierul își pune o întrebare simplă: "Cînd mă duc la cîmp cu o combină de recoltat, cheltui sute de litri de motorină, care este legătura dintre motorina mea și drumurile voastre?De ce ar trebui ca eu, ca fermier, să plătesc pentru drumuri cînd echipamentul meu agricol nu folosește drumurile? Îmi ruinați afacerea".

"Avem trei niveluri de agricultură: este agricultura procesată - este stabilă; este creșterea animalelor - un nivel foarte mic, l-am omorît, dar este, de asemenea, stabil; și exporturile de cereale - singurul lucru pe care îl avem în mișcare.


Agricultura noastră depinde de condițiile climatice: dacă plouă - există producție și export; dacă nu plouă - nu există producție și nu există export", a spus Ioniță.

Potrivit lui Viorel Gîrbu, doar plata subvențiilor nu este suficientă, iar statul trebuie să elaboreze o strategie pe termen lung pentru a evita astfel de proteste anuale:

"Eu cred că trebuie să investim bani în dezvoltare, pentru că de facto ceea ce facem noi este să subvenționăm consumul undeva în alte țări bogate... Trebuie să ne uităm la dezvoltarea sectorului pe termen lung, pentru că în acest moment nu facem decît să pierdem bani. Guvernul încearcă să minimalizeze componentele politice ale problemei care ar putea apărea în urma protestelor fermierilor, dar nu investește în dezvoltarea sectorului."
Reamintim că Asociația Forța Fermierilor a ieșit la proteste la PMAN în perioada 7-8 - 19-27 iunie 2023. Protestele au fost suspendate temporar din cauza începerii sezonului de recoltare, dar problema nu a fost rezolvată.

Asociația Forța Fermierilor subliniază că, dacă revendicările fermierilor nu vor fi îndeplinite în termenul stabilit, imediat după încheierea recoltei în prima grupă, fermierii vor relua protestele, care cu siguranță vor fi de o amploare mai mare.

7
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?