X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Experți, despre cererea de aderare a Republicii Moldova la UE

22 mar. 2022,, 09:45   Politică
3928 0

Nu există scurtături în procesul de aderare la Uniunea Europeană, dar mecanismul tehnic inclusiv în privința cererii de aderare a Republicii Moldova a fost pornit. Declarații în acest sens au fost făcute de experții invitați la Ora Expertizei de la Jurnal TV.

„Este un proces complex, nu este un proces simplu. Nu există scurtături în procesul de aderare la UE. Ceea ce e foarte clar astăzi, UE a pornit mecanismul tehnic de a evalua cererile depuse de cele trei țări. La Summitul de la Versailles i s-a cerut Comisiei Europene să pregătească opinia cu privire la aceste cereri. Asta înseamnă inițierea unui proces de evaluare în ce măsură aceste trei țări îndeplinesc criteriile de la Copenhaga. Comisia Europeană trebuie să facă o analiză complexă a sistemului, a politicilor, a legislației din cele trei țări”, a declarat directorul Executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, membru al Consiliului Suprem de Securitate.

Expertul a precizat că chiar și în actuala situație legată de războiul din Ucraina „nu există un mecanism rapid de aderare la UE”.

„Mecanismul rapid poate fi activat în momentul în care există o decizie politică”, a adăugat Groza, referindu-se la exemplul țărilor din Balcanii de Vest. „Totuși politica de extindere a UE nu este doar tehnică, implică și o decizie politică unanimă la nivelul. Deci există partea tehnică care este activată și partea politică care încă nu e activată”, a menționat Iulian Groza.

La rîndul său, diplomatul Iurie Reniță, fost deputat și fostul ambasador al RM în România, consideră că Ucraina ar putea beneficia de o anumită „relaxare politică și tehnică” de îndeplinire a condițiilor, dar nu va fi și cazul Moldovei, scrie Noi.md cu referire la stiri.md.


„Factorul politic a fost valabil de mai multe ori anterior. Se pare că, în prezent, chiar și pe fundalul războiului din Ucraina, el s-a manifestat prin deschidere, dar cînd se ajunge la elementul tehnic, practic, cred că e mult mai delicat. UE și-a însușit lecțiile, inclusiv cea a României, și se axează pe întrunirea condițiilor tehnice. Să nu așteptăm pomană sau milă de la Bruxelles că ne vor întîmpina sau rezultatele nu depind de numărul vizitelor pe care le facem acum, dar de performanța de acasă depinde dacă devenim eleigibili pentru a îndeplini acest statut de țară candidată”, a menționat Iurie Reniță.

„Trebuie să pornim de la faptul că UE nu avea în planurile sale o extindere spre Est. Această situație geopolitică nouă este o fereastră de oportunitate pentru RM. Nu vreau să fac un pronostic cînd vom deveni țară candidat. Ceea ce putem spune acum e că europenii se uită acum cu alt interes spre regiunea noastră. Acum problema e dacă vrem să devenim țară candidat și în debandada din politica externă pe care o avem de la începutul războiului. Moldova s-a bazat pe susținerea Germaniei, dar Franța a fost cea care la Versailles a optat pentru această calitate pentru RM”, a menționat fostul secretar al Plaftformei Da, Ion Terguță.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?