Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4009

Eșanu despre situația din Găgăuzia: “Vor mai exista multe conflicte”

28 sep. 2023,, 11:46   Politică
3684 0

Fostul viceministru al Justiției, Nicolae Eșanu, consideră că, în pofida aprobării noului Comitet Executiv, în autonomia Găgăuză vor mai apărea tensiuni între aleșii locali. Această opinie a fost exprimată în cadrul emisiunii “Post factum”, de la postul ITV.

Potrivit juristului, unele din motivele invocate de membrii comitetului care au stat la baza amînării ședințelor, au fost doar pretexte, transmite primul.

“Sînt multe probleme, ceea ce se spunea în spațul public, în opinia mea, erau pretexte. Unul din ele a fost că unele persoane nu vorbeau limba găgăuză, ceea ce în principiu este un criteriu important, dar cunosc foarte multe cazuri în care acest fapt nu a fost un impediment”.

Încă un motiv al situației tensionate din autonomie reprezintă și intervenirea unei noi forțe politice în regiune, dar și unele interese, a mai adăugat ex-viceministrul justiției.

“Situația chiar și acum nu este chiar liniștită pentru că a intervenit o forță politică care nu a fost prezentă masiv pînă acum, știm că este vorba despre reprezentanții fostului partid “ȘOR”, declarat neconstituțional. Este clar că ei au o anumită influență și acum trebuie să se facă anumite repoziționări. Eu sînt convins că în Găgăuzia vor mai exista foarte multe tensiuni, sigur că a fost explusă principala problemă, dar vor mai fi și altele. (…) Cred că în spatele scenei s-au făcut multe tîrguri pe care noi nu le vedem”.


Precizăm că, Adunarea populară a Găgăuziei a aprobat ieri, în ședință extraordinară, componența comitetului executiv al autonomiei, propusă de noul bașcan, Evghenia Guțul.

Din componenţa Executivului local vor face parte 20 de persoane. Deputaţii din autonomie s-au întrunit pînă acum de șapte ori pentru a aproba Componenţa Executivului din autonomie.

2
1
1
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?