Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

Duma de Stat a FR speră la un dialog constructiv între Chișinău și Moscova

26 feb. 2019,, 11:10   Politică
2420 0

Duma de Stat a FR speră la un dialog constructiv între Chișinău și Moscova, precum și între Chișinău şi Tiraspol, care urmează să fie construit pe baza drepturilor și intereselor locuitorilor din Transnistria și Moldova, fără a fi orientat spre forțe externe.

Potrivit presei ruseşti, această opinie a fost exprimată de membrul Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri Interne, Serghei Jelezneak („Rusia Unită"), transmite Noi.md.

Comentînd rezultatele alegerilor parlamentare din Moldova, el a menționat că alegerile pentru Parlamentul moldovean au demonstrat o creștere a conștiinței de sine a cetățenilor țării, o mare parte din aceștia pledînd pentru păstrarea identității naționale a republicii și o alianță cu Rusia.

„Respectăm profund suveranitatea și alegerea altor națiuni. În Rusia, sîntem fericiți că cetățenii moldoveni susțin din ce în ce mai mult forțele politice patriotice care încearcă să readucă deplinătatea relaţiilor bilaterale și a cooperării cu țara noastră", a spus Serghei Jelezneak.

În același timp, în opinia sa, distribuirea procentuală a partidelor care au trecut în Parlament, din păcate, face ca activitatea viitoare a puterii legislative și a celei executive din ţară să fie foarte problematică.


„Este extrem de important ce poziție va lua majoritatea deputaților uninominali. Numai un consens politic intern, cu accent pe interesele poporului moldovean, va permite țării să iasă din impasul economic și social. În primul rînd, la acest lucru ar trebui să se gîndească politicienii, cărora oamenii le-au încredințat propriul viitor", a declarat Serghei Jelezneak.

În opinia politicianului rus: „Rusia și Moldova încă nu reușesc să realizeze în mod eficient potenţialul mare de cooperare în diverse domenii, în primul rînd din cauza forțelor anti-rusești din cercurile politice ale Moldovei care îndeplinesc orbește voința patronilor occidentali. Însă, în ciuda rezistenței puternice a părţii antiruseşti a elitei Moldovei și a sprijinului Occidentului, țările noastre, care au între ele legături istorice și culturale inseparabile, trebuie să depună eforturi constante pentru a restabili legăturile umanitare și de cooperare economică distruse".

„Poziția președintelui moldovean Igor Dodon, al cărui partid a cîștigat în cursa pentru Parlament o treime din voturile alegătorilor, față de Rusia, limba rusă și intenția de a continua eforturile de restabilire a relațiilor dintre țările noastre, dă speranța la un dialog constructiv între Chișinău și Moscova, precum și între Chișinău şi Tiraspol, care ar trebui să fie construit în baza drepturilor și intereselor locuitorilor Transnistriei și Republicii Moldova, fără a fi orientate spre forțe externe. Rusia și Parlamentul nostru se angajează să dialogheze cu forțele patriotice ale Moldovei, care împărtășesc viziunea noastră asupra păcii și stabilității, pun interesele și bunăstarea poporului pe prim plan și se bazează pe principiile bunei vecinătăți și parteneriatului reciproc avantajos", a subliniat parlamentarul rus.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?