X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

Dragalin, despre deciziile în cazul Andronachi / Blonschi: „Eu nu înțeleg de ce”

17 ian. 17:00   Politică
3603 0

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, se declară optimistă și spune că, chiar dacă Vladimir Andronachi și Anatolie Blonschi ar putea să fugă din Moldova, averea lor poate să fie confiscată.

Aceste afirmații au fost făcute miercuri în urma deciziilor judecătorului Gheorghe Balan de a admite înlocuirea arestului preventiv cu garanții personale în cazul celor doi învinuiți, transmite anticoruptie.

Procuratura Anticorupție a precizat că nu are dreptul și nici obligația să încuviințeze și/sau să monitorizeze deplasările inculpaților în afara Republicii Moldova în cazul persoanelor care se bucură de garanții.

Pe 16 ianuarie 2024, magistratrul Gheorghe Balan a satisfăcut cererea avocaților lui Anatolie Blonschi, iar pe 8 august 2023, a acceptat eliberarea pe garanție a lui Vladimir Andronachi.

Pe 19 mai 2023, Balan a dispus examinarea cauzei penale în ședință închisă, la cererea părții apărării, deoarece „eventuale reportaje și/sau emisiuni legate de proces riscă să-i afecteze emoțional familia inculpatului” și pentru că unele probe ar constitui secrete bancare și de stat.


​Dosarul Andronachi / Blonschi a ajuns pe masa judecătorilor după ce a fost disjuns din cauza „Frauda Bancară”. Andronachi este acuzat de săvîrșirea infracțiunilor de escrocherie și spălarea banilor în proporții deosebit de mari.

Procurorul general interimar Ion Munteanu a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii în cazul acțiunilor magistratului Gheorghe Balan, dar demersul a fost respins.

„Explicația a fost că procurorul general nu poate să facă asemenea sesizări. Procurorul general poate să pornească dosare penale în privința judecătorilor. Și nu înțeleg de ce procurorul general nu poate să sesizeze Consiul Superior al Magistraturii despre acțiunile judecătorilor”, a spus Veronica Dragalin.

5
5
1
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?