X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Doi candidați la Executivul Găgăuziei, înaintat de Guțul, nu au trecut testul limbii găgăuze

23 aug. 2023,, 16:15   Politică
3922 1

Doi dintre candidații care se regăsesc în noua componență a Comitetul Executiv al Găgăuziei, înaintată spre aprobare de bașcanul Evghenia Guțul, nu au trecut testul limbii găgăuze, scrie presa locală.

Este vorba despre Vitalie Kîlcik și Nicolai Kendighelean, transmite Noi.md cu referire la newsmaker.md.

Pe 23 august, Comisia lingvistică a Adunării Populare a Găgăuziei (APG) a evaluat cunoștințele a pretendenților înaintați pentru Comitetul executiv al autonomiei. Testul conținea întrebări cu privire la obiceiurile, tradițiile, cultura și personalități celebre ale poporului găgăuz. Candidații la Comitetul executiv au fost întrebați, de asemenea, cu privire la activitățile și planurile lor.

În urma examinării, doar 6 din cei 8 candidați au trecut testul limbii găgăuze.

Nicolai Kendighelean abia a putut să citească, însă a promis că își „va îmbunătăți” cunoștințele în materia limbii găgăuze. Iar Vitalie Kîlîcik a picat testul lingvistic din oficiu, din cauză că acesta nu s-a prezentat la evaluare.


Deputații Adunării Populare au la dispoziție două încercări pentru a aproba componența Comitetului Executiv la propunerea guvernatoarei Evghenia Guțul. În cazul în care ambele eșuează, bașcanul Găgăuziei va avea posibilitatea de a dizolva APG.

6
2
4
3
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?